Bibliotek tar över Didion-Dunnes privata arkiv

Det statliga biblioteket i New York tar nu över det ikoniska författarparet Joan Didion och John Gregory Dunnes samlade privata arkiv.
Litteratur • Publicerad 28 januari 2023
Joan Didion och John Dunne var ett av USA:s mest ikoniska litterära par. Arkivbild.
Joan Didion och John Dunne var ett av USA:s mest ikoniska litterära par. Arkivbild.Foto: CG/AP/TT

Samlingen innefattar allt från bröllopsbilder, manus och filmmanusutkast samt korrespondens med prominenta personer som Jacqueline Kennedy, Tennessee Williams och Nora Ephron.

New Yorks statliga bibliotek förväntar sig att Didion-Dunnearkivet blir en av de samlingar som används flitigast.

Paret gifte sig 1964 och levde ihop i fyra årtionden. Under dessa var de hela tiden verksamma som författare. De gav ut egna verk samt skrev ihop. Erkända som viktiga samtidsförfattare kom de att bli ett av USA:s mest ikoniska efterkrigstidspar. 2003 skildes de åt abrupt en kväll då Dunne drabbades av en hjärtattack. Han dog framför ögonen på sin fru, en saknad som Joan Didion senare skildrade i memoarboken "Ett år av magiskt tänkande".

Några andra kända verk av Didion är romanen "Lagt kort" och essän "Kalifornien". Hon avled 2021.

Bland Dunnes mest kända verk finns "Studio" som skildrar Hollywood, och romanen "True Confessions." Tillsammans skrev paret även manus till nyinspelningen av "A Star Is Born" 1976.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.