"Bond"-lös höst hotar brittiska biografer

Det blir ingen James Bond på bio i höst. Biografer i USA och Storbritannien hotas av stängning på grund av filmtorkan.
"Vi kan bekräfta att vi överväger att stänga vissa biografer", skriver kedjan Cineworld i ett uttalande.
Publicerad 4 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Nya Bond-filmen med Daniel Craig i huvudrollen skjuts upp igen. Arkivbild.
Nya Bond-filmen med Daniel Craig i huvudrollen skjuts upp igen. Arkivbild.Foto: Nicole Dove/AP/TT

I fredags kom beskedet att den nya James Bond-filmen "No time to die" ännu en gång skjuts upp på grund av coronapandemin.

Beskedet möttes med allt annat än glädje av de redan pressade biografägarna och Variety skriver att Cineworld som en konsekvens stänger alla 543 biografer i USA som tillhör kedjan Regal, den näst största biografkedjan i landet. I Storbritannien och Irland är Cineworld den största kedjan och där skriver The Sunday Times att bolagets 128 biografer kan stänga redan den här veckan, vilket hotar 5 500 arbetstillfällen.

"Vi har inte fattat ett slutgiltigt beslut om att stänga. När vi gör det kommer vi att infomera all personal och alla besökare så snart vi kan", står det i ett uttalande från företaget.

Ägarna ska enligt Variety ha skrivit ett brev till premiärminister Boris Johnson och kulturminister Oliver Doden, där de beskriver en biomarknad som blir omöjlig när de stora filmbolagen drar tillbaka sina storfilmer.

Kedjan öppnade sina brittiska biografer den sista juli inför premiären av "Tenet". När den filmen inte blev den framgång branschen hoppats på flyttade flera filmbolag på kommande premiärer. Cineworld har inte bekräftat de nya uppgifterna, men företaget skrev i september i ett uttalande att "om regeringarna inför starkare karantäner kan det tvinga oss att stänga vår verksamhet, vilket troligen tvingar oss att stärka vår likviditet."

"No time to die" ska enligt det senaste beskedet gå upp på bio först den 2 april 2021 i stället för den 12 november i år, som redan det var en framflyttning från april.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.