"Borat" stäms av förintelseöverlevares familj

Publicerad 15 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Sacha Baron Cohens rollfigur Borat är aktuell i en ny film. Arkivbild.
Sacha Baron Cohens rollfigur Borat är aktuell i en ny film. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Sacha Baron Cohen och teamet bakom den nya "Borat"-filmen stäms av en förintelseöverlevares familj, rapporterar amerikanska medier. Det handlar om Judith Dim Evans, född 1932, som kontaktades av filmteamet med en förfrågan om att medverka i filmen.

Judith Dim Evans ska ha fått uppfattningen att det var en seriös dokumentär om förintelsen och flög till Atlanta för att medverka. I somras avled Evans och det är hennes dotter och övriga familj som nu stämmer filmbolaget, skriver Independent .

"Om Judith Dim Evans hade informerats om filmens och intervjuns verkliga syfte så hade hon aldrig gått med på att delta", står det i stämningsansökan.

Rollfiguren Borat kommer från Kazakstan och uttrycker ofta antisemitiska åsikter, men Sacha Baron Cohen är själv av judisk börd. Evans dotter kräver nu att scenerna med mamman raderas ur filmen och att familjen får ett skadestånd på motsvarande 665 000 kronor.

Rättad: i en tidigare version angavs en felaktig omständighet kring landet Kazakstan.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.