Annons

Brittisk opera slåss mot krav att flytta från London

Chefen för English National Opera slåss mot kraven på att den anrika operan i London ska lämna huvudstaden. Med sig i kampen har han den världskända barytonen Bryn Terfel som nu har samlat in 16 000 underskrifter till en protestskrivelse, .
Opera • Publicerad 10 november 2022
Världstenoren Bryn Terfel kämpar för att English National Opera ska få stanna i London. Arkivbild.
Världstenoren Bryn Terfel kämpar för att English National Opera ska få stanna i London. Arkivbild.Foto: Jason DeCrow/AP

Statliga Arts Council England har ställt English National Opera inför ett ultimatum. Om operan väljer att stanna i London dras anslagen in helt från 2023. Om man i stället går med på att flytta, förslagsvis till Manchesters nya arena Factory International, får man i stället höjda anslag från motsvarande 170 miljoner till 229 miljoner kronor under tre år.

Beskedet från Arts Council England är ett led i att uppfylla den brittiska regeringens beslut om att det statliga kulturstödet ska spridas ut mer och inte koncentreras till London, skriver The Guardian.

Annons

English National Opera finns i dag i teatern London Coliseum som invigdes 1904.

Operachefen Stuart Murphy beskriver flyttkraven som "absurda" och "galna" och driver nu en kampanj för att Arts Council England ska ta tillbaka dem.

Murphy fick information om flyttkravet en dag innan det gjordes offentligt. Först trodde han att flytt skulle vara möjlig, uppger BBC, men ändrade sig när han började granska finansieringen. Varken tillräcklig kompetens eller potentiella sponsorer finns i Manchester, framhåller han. Operans rötter i London är för djupa för att de ska gå att snabbt dra upp.

– Det här är färdigheter som man inte kan lära sig under de tre år vi har fått på oss. Det här är människor som har jobbat på operan under 40 år. Det tar lång tid att bli en operasångare. Vi kan inte bara stänga ner i ett område och öppna i ett annat, säger han till BBC.

Ännu kallare fötter fick han efter uppgifterna om att Arts Council London inte varit i kontakt med de ansvariga för Factory International i Manchester som invigs i juni nästa år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons