Churchillbrev säljs på auktion

Publicerad 7 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Winston Churchill 1928, året innan han skrev brevet som nu säljs på auktion. Arkivbild.
Winston Churchill 1928, året innan han skrev brevet som nu säljs på auktion. Arkivbild.Foto: AP/TT

I ett brev från 1929 som snart säljs på auktion funderar Winston Churchill, som blev brittisk premiärminister 1940, på att sluta med politiken.

Brevet är skrivet på skrivmaskin och ställt till Churchills vän Frederick Ponsonby. Det borde finnas "mer tillfredsställande och lukrativa" karriärsmöjligheter än att vara medlem av brittiska parlamentet, funderar Churchill.

Några månader tidigare hade Torypartiet förlorat makten i valet och Labour ledde landet i en minoritetsregering. Winston Churchill hade dock kvar sin plats som parlamentsledamot.

"Underhuset har alltid varit min teater och om jag inte kan spela en nödvändig roll där så kunde det vara dags att sluta med den här något uttröttande politiken", skriver han i brevet.

Historiskt brukar åren 1929–1939 ses som Winston Churchills "lössläppta år". Han var allmänt uträknad som politiker och hade en hållning i Indienfrågan som ansågs reaktionär.

Brevet säljs på Bonham's auktioner 15 september och beräknas inhämta mellan 47 000–71 000 kronor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.