Dangarembga frikänd i Harare

Litteratur • Publicerad 8 maj 2023
Författaren Tsitsi Dangarembga (till vänster) efter domstolsförhandlingarna i Harare i höstas. Arkivbild.
Författaren Tsitsi Dangarembga (till vänster) efter domstolsförhandlingarna i Harare i höstas. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP

Högsta domstolen i Zimbabwe frikänner den zimbabwiska författaren och filmregissören Tsitsi Dangarembga från anklagelserna om att ha uppviglat våld i samband med en demonstration i Harare 2020. Det uppger The Zimbabwe Independent.

Dangarembga greps i juli 2020, anklagad för att ha arrangerat en regeringskritisk demonstration i Harare-förorten Borrowdale. Dangarembga, som förespråkar reformer av korrupta institutioner i Zimbabwe, bar på ett plakat. I rättegången förklarade hon sig oskyldig, men den första rättsliga instansen gav henne en villkorlig dom samt böter. Utanför rättssalen förklarade hon för BBC att utrymmet för yttrandefrihet i Zimbabwe krymper.

Tsitsi Dangarembga besöker Sverige i veckan i samband med att hennes roman "Förnekelsens bok" ges ut i på svenska.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.