Annons

Den nya Munchmuseet fylls med konst

Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Edvard Munch största målning lyftes in i ett specialdesignat hål i väggen i det nya Munchmuseet i Oslo.
Edvard Munch största målning lyftes in i ett specialdesignat hål i väggen i det nya Munchmuseet i Oslo.Foto: Heiko Junge

I skydd av mörkret har Edvard Munchs "Solen" nu flyttat in i det nya Munchmuseet i Oslo. Den enorma målningen är 455 centimeter hög och 788 centimeter bred och fördes in i byggnaden genom ett specialdesignat hål.

– Denna operation är enormt krävande, har varit planerad under lång tid och involverar många av våra duktigaste medarbetare och samarbetspartners. När verket är tryggt inne på sjätte våningen i det nya Munch förblir det där så länge museet existerar, säger museidirektören Stein Olav Henrichsen.

Munch gjorde flera versioner av "Solen" varav den mest kända finns i Oslo universitets aula. Det nya Munchmuseet invigs den 22 oktober. Museet är fem gånger större än det gamla och ska rymma hela den samling som Edvard Munch testamenterade till Oslo kommun. Flera av de största målningarna tas in genom det specialdesignade hålet som byggs igen när flytten är färdig.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons