DN-korrespondenten Nathan Shachar får pris

Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Nathan Shachar får pris till Jackie Jakubowskis minne. Arkivbild.
Nathan Shachar får pris till Jackie Jakubowskis minne. Arkivbild.Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Dagens Nyheters korrespondent i Jerusalem, Nathan Shachar, blir den första att få priset instiftat av kulturtidskriften Judisk krönika till avlidne chefredaktören Jackie Jakubowskis minne.

50 000 kronor kommer årligen i fem år framöver att tilldelas en person ”med nyfikenhet och intellektuellt mod har utforskat det öppna samhällets förutsättningar, relationen mellan grupp och individ och mellan minoritet och majoritet”, skriver DN.

Nathan Shachar är "stolt, hedrad och lite överraskad" att vara den första pristagaren.

– Jackie Jakubowski betydde väldigt mycket för mig, säger han.

Jackie Jakubowski kom till Sverige som flykting 1970, efter att ha flytt undan den antisemitiska kampanjen i Polen. Mellan 1980 och 2015 var han chefredaktör för Judisk Krönika. Han avled 2020 efter en tids sjukdom.

Nathan Shachar är född 1951 och har varit korrespondent för Dagens Nyheter sedan 1980-talet och skrivit böckerna "Den gåtfulla passionen" och "Till jaguarernas land".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.