Efter 24 år: "Ecce homo" visas i EU

För drygt 20 år sedan blev det nej. Men nu får Elisabeth Ohlsons omtalade "Ecce homo"-bilder ställas ut i EU-parlamentet.
Men inte utan protester.
EU • Publicerad 2 maj 2023
Fotografen Elisabeth Ohlson på plats i EU-parlamentet 1999 då hennes "Ecce homo"-utställning stoppades från att visas i Strasbourg. Arkivbild.
Fotografen Elisabeth Ohlson på plats i EU-parlamentet 1999 då hennes "Ecce homo"-utställning stoppades från att visas i Strasbourg. Arkivbild.Foto: Juha Roininen/TT

Utvalda verk av Ohlson finns med i en utställning som visas på plats i parlamentets lokaler i Bryssel fram till på fredag.

Initiativtagare är den svenska ledamoten Malin Björk (V) som bjudit in Ohlson, vilken också kommer att hålla en föreläsning i parlamentet under onsdagen.

Redan 1999 försökte dåvarande ledamoten Marianne Eriksson (V) visa upp utställningen "Ecce homo" i parlamentet, sedan skildringen av bibliska motiv i hbtq-miljöer väckt stor debatt i Sverige. Den gången blev det till sist bara en diabildsvisning efter protester och ingripande från parlamentets ledning.

Inte heller den här gången går visningen helt protestfritt förbi.

– Det är helt legitimt att ta upp olika teman. . . men att utnyttja en religion visar på en oerhörd brist på respekt för miljontals troende i hela Europa, säger den italienska ledamoten Maria Veronica Rossi från ytterhögerpartiet Lega till nyhetsbyrån Ansa.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.