Annons

Filippinskt ja till "Barbie" – vill sudda karta

Filippinernas censurmyndighet låter "Barbie" få biopremiär i landet, men ber filmbolaget Warner Bros sudda ut en karta ur filmen som påstås visa Kinas anspråk på det Sydkinesiska havet.
Film • Publicerad 12 juli 2023
Margot Robbie och Ryan Gosling vid premiären av "Barbie" i Los Angeles 9 juli. Arkivbild.
Margot Robbie och Ryan Gosling vid premiären av "Barbie" i Los Angeles 9 juli. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP

Filmen som är regisserad av Greta Gerwig med Margot Robbie i huvudrollen som Barbie och Ryan Gosling som Ken, planeras att få premiär i Filippinerna 19 juli.

Censurmyndigheterna i Filippinerna började analysera "Barbie" förra veckan efter att Vietnam förbjudit filmen med hänvisning till scener som påstods visa en karta med den så kallade niopunktslinjen.

Annons

Linjen har använts av Kina för att göra anspråk på 90 procent av Sydkinesiska havet. Avgränsningen har ingen juridisk bäring internationellt och avfärdas av bland andra Filippinerna, Malaysia och Vietnam, som också gör anspråk på delar av området.

Efter noggrann granskning har Filippinernas censurmyndighet övertygats om att den "serietidningsaktiga" kartan inte visar niopunktslinjen, utan endast åtta punkter.

Censurmyndigheten har skickat ett separat brev till Filippinernas senator Francis Tolentino, som tidigare kritiserat filmen, där de uppger att de bett Hollywood-bolaget Warner Bros "sudda ut" de kontroversiella punkterna på kartan.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons