Annons

Frans Wachtmeister debuterar med en roman om alienation och integration

Frans Wachtmeisters debutroman ”Territoriella anspråk” är en fräsch take på temat mäns alienation i en globaliserad värld, men huvudpersonens likgiltighet gör det svårt för recensent Virve Ivarsson att bli riktigt engagerad.
Litteratur • Publicerad 4 mars 2023
Detta är en recension i Norra Skåne. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Roman

Territoriella anspråk

Författare: Frans Wachtmeister

Förlag: Ellerströms

Frans Wachtmeister debuterar med ”Territoriella anspråk” om västerlänningars vilja att bli en del av Japan.
Frans Wachtmeister debuterar med ”Territoriella anspråk” om västerlänningars vilja att bli en del av Japan.Foto: Daiki Ishikawa

”Assimileringsprocessen kan liknas vid förförelseakten. Man får aldrig avslöja att man är intresserad.” Så säger 30-åriga Hans, huvudperson i Frans Wachtmeisters debutroman ”Territoriella anspråk”, till sin psykolog som tittar sorgset på honom – vilket han tolkar som att hon håller med.

Hans har bott i Japan i tio år och arbetar som översättare på ett konstmuseum i Tokyo, men berörs just inte av något. När han tvingas ledsaga den tyska gästforskaren Weiss till Kyushu tar han på sig att visa den Japanfrälste Weiss hur meningslöst det är att som utlänning försöka bli en av japanerna.

”Det blir både roligt och spännande när Weiss idealism ställs mot Hans cynism i skarpt läge och romanen bjuder på flera tänkvärdheter kring identitet och tillhörighet.”
Annons

Frans Wachtmeister är född 1993 i Skåne och själv bosatt i Japan. Bokens tema alienation i en globaliserad värld känns igen från internationella författarskap som Michel Houellebecq och Erlend Loe, men det är nytt och intressant att läsa en bok som nästan bara handlar om västerlänningars möjligheter att integreras i ett icke-västerländskt land. Det blir både roligt och spännande när Weiss idealism ställs mot Hans cynism i skarpt läge och romanen bjuder på flera tänkvärdheter kring identitet och tillhörighet.

Men att Hans är deprimerad och inte genomgår någon vidare förändring gör det svårt att bli engagerad av historien. Och det gör också att man tvivlar på berättarens åsikter och om integration är så svårt som Hans beskriver – eller om det snarare är hur det känns när man är deprimerad.

Frans Wachtmeister - ”Territoriella anspråk”
Frans Wachtmeister - ”Territoriella anspråk”
Virve IvarssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons