Annons

Fransman vinner internationella Booker-priset

Publicerad 3 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Den franske författaren David Diop får det internationella Bookerpriset för sin roman "At night all blood is black".

Diop blir den förste fransmannen att ta emot det prestigefyllda priset som ges till en roman översatt till engelska och utgiven i Storbritannien eller Irland. Han delar prissumman med sin översättare, den amerikanska författaren och poeten Anna Moschovakis.

Annons

Diops roman, som på franska har titeln "Frère d'âme" , (Tvillingsjäl) handlar om två senegalesiska soldater som strider för Frankrike i första världskrigets skyttegravar. När den ene, Mademba, dödas, går den andre, Alfa, in en tillvaro med ännu mer våld och galenskap. Diop, som är född i Paris men uppvuxen i Senegal, inspirerades av sin släkting som stred i kriget men aldrig berättade om vad han varit med om.

– Han sade aldrig något till sin fru, eller till min mamma, om sin erfarenhet. Därför har jag alltid varit intresserad av alla berättelser och redogörelser som givit mig någon form av intimitet med just detta krig, har Diop tidigare berättat för BBC.

Enligt juryns ordförande Lucy Hughes-Hallett "har den här historien om krig, kärlek och galenskap en skrämmande kraft".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons