Freud tar sig an en mördare

Psykoanalysens fader står i centrum för det nya Netflixdramat "Freud". Men det är knappast någon dokumentär – här blir den unge Sigmund inblandad i en trasslig mordhistoria.
Publicerad 26 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Robert Finster spelar den unge Sigmund Freud i Netflix-serien "Freud". Pressbild.
Robert Finster spelar den unge Sigmund Freud i Netflix-serien "Freud". Pressbild.Foto: Jan Hromadko

För Robert Finster var den största utmaningen med att göra ”Freud” att inte få raka sig på ett helt år.

– Jag tycker inte om att se likadan ut, jag brukar ha olika frisyrer och raka mig på olika sätt. Nu fick jag inte göra det. Det var tvunget att Freud såg likadan ut hela tiden, säger den 36-årige skådespelaren till TT.

– Så fort inspelningen var över och jag fick tillåtelse rakade jag bort all hårväxt både på huvudet och i ansiktet.

Häcklad av äldre

Tv-serien ”Freud”, som nyligen har lagts ut på Netflix, utspelas i slutet av 1800-talet och berättar en fiktiv historia om hur den unge Sigmund Freud, häcklad av den äldre generationen för sina experiment med bland annat hypnos, blir inblandad i en komplicerad mordhärva. Robert Finster är okänd utanför Österrike, men är där en flitigt anlitad tv-skådespelare.

– Som skådespelare är man ju alltid glad över att bli erbjuden en roll, och jag kände att det här var en stor möjlighet för mig, inte minst eftersom den tack vare Netflix visas över hela världen. Fast under inspelningen var just det någonting jag verkligen försökte att inte tänka på, jag kunde mina repliker, jag gjorde mitt jobb, jag tänkte inte på att slutresultatet skulle visas globalt.

"Inte intressant"

Hans kunskaper om Freud var före inspelningen begränsade. Nu vet han betydligt mer – men valde ändå att begränsa kunskapsintaget.

– Jag läste de biografier som finns om honom, men bara fram till det att han fyllde 30. Tiden efteråt var inte intressant för serien. Jag läste böcker från den tiden, jag läste pjäser för att få en känsla för de problem och tankar som fanns då.

Han hittade också omedvetet en lärare när det gällde hur man talade i det sena 1800-talets Wien.

– I en tobaksaffär som jag brukar gå till finns det en kvinna som talar på ett sätt som låter som om hon kommer från det sena 1800-talet. Sen finns det också en del äldre österrikiska filmer som ger dig ett smakprov.

Slåss mot demoner

Seriens Sigmund Freud är en man som slåss med sina inre demoner och Finster känner igen sig.

– Vi känner alla till de mörka delarna i vårt inre och i våra personligheter och hur vi försöker slåss med dom. Freud slits mellan behovet av att få ett erkännande, att få känna kärlek och visionen om att inte ses över axeln av den äldre generationen. Detsamma sker ständigt i varje generation – när någon försöker göra något som inte har gjorts tidigare, så blir det en kollision.

Gunnar Rehlin/TT

Robert Finsters största utmaning i "Freud" var att behålla ansiktsbehåringen under hela inspelningsperioden. "Så fort inspelningen var över och jag fick tillåtelse rakade jag bort all hårväxt både på huvudet och i ansiktet", säger han. Pressbild.
Robert Finsters största utmaning i "Freud" var att behålla ansiktsbehåringen under hela inspelningsperioden. "Så fort inspelningen var över och jag fick tillåtelse rakade jag bort all hårväxt både på huvudet och i ansiktet", säger han. Pressbild.Foto: Jan Hromadko
"Freud" utspelas i 1800-talets Österrike där den unge Sigmund Freud blir inblandad i ett mordfall. Pressbild.
"Freud" utspelas i 1800-talets Österrike där den unge Sigmund Freud blir inblandad i ett mordfall. Pressbild.Foto: Jan Hromadko
Fakta: Robert Finster

Fakta: Robert Finster

Namn: Robert Finster.

Ålder: 36.

Bor: I Wien.

Yrke: Skådespelare.

Aktuell: Som Sigmund Freud i Netflix-serien ”Freud”.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.