Annons

Historien om prästerskapet i Sverige har allt – nästan

När historikern, ”Fråga Lund”- och ”På Spåret”-kändisen Gunnar Wetterberg tar sig an det svenska prästerskapets historia gör han ett gediget hantverk, men det finns några tveksamheter. Det menar vår recensent Mikael R Karlsson.
Bokrecension • Publicerad 1 oktober 2022
Detta är en recension i Norra Skåne. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Historia

Gunnar Wetterberg

”Prästerna”

(Albert Bonniers förlag)

Gunnar Wetterberg, född 1953, är historiker och författare, ursprungligen diplomat. Bor delvis på Österlen.
Gunnar Wetterberg, född 1953, är historiker och författare, ursprungligen diplomat. Bor delvis på Österlen.Foto: Viktor Fremling

Sida upp och sida ner staplar Gunnar Wetterberg fakta om prästerskapet i Sverige. Århundrade avlöser århundrade, från kristendomens stapplande första steg i landet till skilsmässan mellan kyrka och stat.

Det blir, trots det tämligen torra tonläget, en intressant resa (och då ska man veta att den här recensenten är lika sekulariserad som en Galapagosfink). Jag förvånas över hur jag dras med. Åtminstone till en början.

Annons

Sedan händer något. Någonstans i mitten kommer invändningarna. De blir tre till antalet. Wetterberg gör en gedigen historisk genomgång, inte tal om annat, men i takt med att boken fortskrider blir det tydligt att han tänker lägga det mesta av krutet på förmodern tid.

För historiker, teologistuderande och prästerna själva må 1100-talet till 1700-talet vara osannolikt intressant, men för andra – mig själv inbegripet – är det antagligen de senaste århundradena som lockar mest; en tid där prästerskapets utveckling kan kopplas till omvälvande händelser som ännu ekar in i vår samtid. Av de svenska prästernas roll under världskrigen blir inte mycket mer än en tumme.

Historikern Gunnar Wetterbergs nya bok reser in i prästernas historia.
Historikern Gunnar Wetterbergs nya bok reser in i prästernas historia.Foto: Albert Bonniers förlag

Den andra invändningen handlar om makt. Gunnar Wetterberg förhåller sig med några undantag som om makt vore en värderingsfri och oproblematisk företeelse. Människorna som levt sina liv i skuggan av såväl religion som prästerskap är och förblir historiska statister.

Den tredje invändningen handlar om avsaknad av subjekt genom vilka man kan se historiens vingslag. Enskilda anekdoter fyller inte det tomrummet.

Men förutom det? Om det inte finns inomakademiska faktainvändningar som inte jag uppmärksammat kommer det här bli obligatorisk läsning i många religionshistoriska kurser på universiteten i framtiden.

”Om det inte finns inomakademiska faktainvändningar som inte jag uppmärksammat kommer det här bli obligatorisk läsning i många religionshistoriska kurser på universiteten i framtiden.”
Mikael R Karlsson
Mikael R KarlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons