Höganäs kommun: Vilks Nimis måste stå kvar

Lars Vilks konstverk Nimis och Arx måste få stå kvar skriver Höganäs kommun i ett pressmeddelande. Där framgår också att man sökt stöd från Kulturdepartementet för att kunna bevara den välbesökta skulpturparken.
Skåne • Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Översiktsbild över Lars Vilks träkonstverk Nimis i Kullabergs naturreservat. Arkivbild.
Översiktsbild över Lars Vilks träkonstverk Nimis i Kullabergs naturreservat. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

"Platsen har mycket högt kulturellt värde och i över 40 år har besökare vandrat för att uppleva få uppleva konst som står för yttrandefrihet och ödmjukhet inför naturen. Vi vill att Nimis ska få leva vidare", säger Peter Schölander (M) kommunstyrelsens ordförande i Höganäs kommun i pressmeddelandet.

Vilks började 1980 uppföra drivvedskonstverket "Nimis" på stranden i det skånska naturreservatet Kullaberg. Då verket hade uppförts utan tillstånd återkom ständigt juridiska processer mellan Vilks och de berörda myndigheterna – men verket står till stor del kvar.

Tidigare i veckan skrev TT att framtiden för verket är oklart. Lars Vilks var inte ägare av "Nimis", verket såldes tidigare till konstnärsduon Christo och Jeanne-Claude – som båda nu är döda.

– Det är en komplicerad historia hur ansvaret ligger och inte, den frågan kan inte besvaras enkelt, sade Helena Holmgren, enhetschef för naturprövningsenheten på länsstyrelsen i Skåne då.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.