Journalisten Svante Lidén död

Publicerad 21 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021

Journalisten Svante Lidén är död. Han avled i sviterna av covid-19, 68 år gammal.

Svante Lidén arbetade på Aftonbladet i 30 år. Han skrev för de flesta av tidningens olika avdelningar och gjorde sig bland annat känd för den personliga ton som ofta framträdde i hans texter. Han beskrivs också som en generös och hjälpsam mentor åt många yngre journalistkollegor.

Även efter pensionen 2019 fortsatte Lidén att medverka i Aftonbladet som kolumnist, något han gjorde fram till att han insjuknade i covid-19 i slutet av december i fjol.

"Saknaden och sorgen är enorm. Journalister som Svante görs inte längre. Alla älskade Svante. Hur kunde man låta bli", skriver kollegan Urban Andersson i tidningen Journalisten.

Andersson beskriver även hur Lidén för några år sedan hade lyckats få kung Carl XVI Gustaf att hissa den treuddiga örlogsflaggan på slottet på nationaldagens morgon. Lidén krossade dock tummen dagen före mötet och Aftonbladet försökte skicka en annan reporter.

Kungens svar? "Kommer inte Svante, så blir det ingenting".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.