Katapultpriset till Mickaela Persson

Litteratur • Publicerad 17 mars 2023
Katapultpriset delas ut på Littfest i Umeå. Arkivbild.
Katapultpriset delas ut på Littfest i Umeå. Arkivbild.Foto: Henke Olofsson/TT

Mickaela Persson får Katapultpriset 2022 för bästa skönlitterära debut för diktsamlingen "En adept till mästaren av schack gör en inre färd i Sibirien". Det skriver Författarförbundet i ett pressmeddelande.

"För en stilsäker hyllning till metaforernas sprängkraft och mångtydighet. I dofter, smaker och färger låter Persson oss driva mellan honungsmättade luftgropar, gräddfil och vådeld, i en egensinnig diktvärld full av kärlek till poesin", lyder juryns motivering.

Årets prissumma är 60 000 kronor. Priset delades ut på Littfest i Umeå.

Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år.

De övriga nominerade var Merima Dizdarevićs "Långt från ögat långt från hjärtat", Sorin Masifis "Staten Systrarna Dikten", Joakim Rasks "jr2" och Mikael Yvesands "Häng city".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.