Kulturministern: Hoppas det ska gå smidigt
– Vi hoppas att det här ska gå så smidigt som möjligt och vi jobbar aktivt för att det ska komma kulturbranschen tillhanda så fort som möjligt, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).
Regeringen har tidigare föreslagit 180 miljoner kronor i pandemistöd till kultursektorn. Men finansutskottet föreslog ytterligare 820 miljoner för att mildra de ekonomiska konsekvenserna som branschen drabbats av.
– Till slut anslöt sig alla partier till det förslag som Moderaterna hade tagit fram med god hjälp av representanter från kultur- och evenemangsbranschen. Det är jätteroligt, säger Edward Riedl, M-ledamot i finansutskottet.
Överens med M
Jeanette Gustafsdotter betonar att Socialdemokraterna var överens med Moderaterna om förslaget i finansutskottet.
– Det ökade förutsättningarna för framförhållning i regeringens stöd. Jag vill också säga att Moderaternas nyväckta intresse för att investera i kultur ser vi som något oerhört positivt, säger hon.
TT: Nu framstår Moderaterna som mer handlingskraftiga, kan du ångra att ni inte föreslog en miljard direkt?
– Regeringen tycker att arbetssättet man gick fram med är olyckligt, man avviker från den ordnade budgetprocessen. Men vi välkomnar också den breda politiska uppslutningen som nu finns för att tillföra kulturen mer resurser.
Hård kritik
Evenemangsstödet, som ska få arrangörer att våga satsa på att anordna evenemang trots begränsande restriktioner, har fått hård kritik för att det är alltför komplicerat att söka.
Finansutskottet uppmanar nu regeringen att snabbt göra om kriterierna för stödet så att de som berörs kan få det snabbare och att fler kan få del av det. Hittills har endast en liten del av stödet betalats ut.
– Evenemangsstödet har vi gjort ändringar på, det aviserades förra veckan, att vi går från 70 till 90 procent i stöd. Vi har mött kritiken och gjort om så att vi kan underlätta för att fler ska kunna ta hjälp av stödet, säger Jeanette Gustafsdotter.
TT: Hoppas regeringen på att det är sista gången ett liknande stöd behöver betalas ut?
– Det kan jag inte svara på, det blir bara spekulationer. Vi måste se till att vi kopplar stödet till krisen man befinner sig i just nu. Sedan jobbar vi parallellt framåt med återstart av kulturen. Där kommer jag att återkomma inom kort med hur vi ska gå vidare.
"Slippa oron"
Emelie Löfmark, ordförande för Sveriges Producenter och Privatteatrar, gläds över att "slippa den mest akuta oron över konkurser":
"Nu utgår vi från att regeringen snabbt ser till att dessa medel kommer branschen till del. Vi är inte nöjda förrän vi sett att stöden är framme hos dem som behöver dem", säger hon i ett pressmeddelande.
Folkets Hus och Parker välkomnar beskedet om stödet.
"Det är extra glädjande att 60 miljoner kronor avsatts för de allmänna samlingslokalerna. Viktigast för att kulturen ska kunna återstarta är att nuvarande publikrestriktioner tas bort så snart som möjligt, ", säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker, i ett uttalande.
"På studs"
Riksdagsdebatten följdes av kulturutövare på åhörarläktarna. Representanter från flera partier har uttryckt förståelse för det pressade läge som många kulturarbetare befinner sig i, vilket artisten Lisa Nilsson välkomnar.
– Jättebra med ökat stöd, det är helt fantastiskt. Men nu behöver man börja fördela stödet och hur gör man det? Det måste de lösa på studs, säger hon till TT
Kulturutövarna i branschen hoppas att publiken ska hitta tillbaka, men inser att det kan komma att ta tid.
– Vi är i ett läge att när restriktionerna släpps så tar det minst sex månader innan vi kan gå runt. Uppstarten är den stora utmaningen. Publikens vanor har ändrats och hur man förhåller sig till att gå ut på evenemang och upplevelser har påverkats i grunden. Det är ett slags stigma helt enkelt, säger Lisa Nilsson.