Laleh om nya singeln: "Känner mig fri"

Laleh är tillbaka med ny musik. "Det kommer bli bra" är första singeln från ett album med ett speciellt tema, avslöjar hon.
"Det blir första gången som jag gör en konceptskiva på det här sättet och det känns väldigt spännande och rätt", skriver hon i ett mejl till TT.
Publicerad 11 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Laleh släpper nya singeln "Det kommer bli bra". Pressbild.
Laleh släpper nya singeln "Det kommer bli bra". Pressbild.Foto: Gustaf Thörn/Lost Army

I fjol släppte hon albumet "Vänta!", där hälften av låtarna var på engelska och hälften på svenska. I höst kommer ett nytt, ännu namnlöst, album, där alla låtarna knyts ihop genom att de i viss mån handlar om samma sak. Vissa av låtarna har dessutom legat på vänt ett tag för att passa in på ett konceptalbum, enligt Laleh.

"Vatten är ett tydligt koncept på den här skivan, så många av låtarna har jag väntat med att släppa för att de hörde hemma på den här vattenskivan"; skriver hon.

"Sten i havet"

Singeln "Det kommer bli bra" började med att Laleh hade en textrad i huvudet som hon sedan byggde vidare på.

"Initialt hade jag bara raden 'jag är bara en sten i havet, det är inte värre än så'. Det tog en stund innan jag förstod att den handlar om hopp och hopplöshet, den beskriver hur oviktig man kan känna sig men påminner en om hur viktig var och en av oss ändå är", skriver hon.

"Det kommer bli bra" släpps mitt under coronaepidemin, men det går enligt artisten själv inte riktigt att tolka låten som att den handlar om just denna speciella tid i historien.

"Låten var ju skriven för länge sedan och handlar om att förstå sig själv, vara sig själv och hitta sin plats i världen. Den är lite av en uppföljning på 'Bara få va mig själv', 'Tack förlåt' och 'Goliat' på något sätt. Som en slags summering, att jag lovade att vara mig själv, sa tack till livet och vågade se att jag är en liten sten i detta hav som är vi och kan glädjas av att se ringarna på vattnet. 'Sanningen gör en fri' brukar man säga och jag känner mig fri och blir väldigt glad av låten", skriver hon.

Extra roligt

Laleh bor halvårsvis i Los Angeles, där hon är en del av låtskrivarkollektivet Wolf Cousins. Att skriva på svenska för egna projekt kan därför kännas som en paus i arbetet.

"Det är alltid extra roligt att få skriva på svenska samtidigt som att jag bor i en stad där mycket av annat jobb och interaktioner är på engelska. Det känns lite extra roligt då att få smyga in i studion och bara komma bort och få vara i mina egna tankar en stund."

Singeln "Det kommer bli bra" släpps den 17 april.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel tidpunkt för singelsläppet.

Ann Edliden/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.