Annons

Livets minnen som ett pussel att lägga

I sin senaste bok sätter Ia Genberg fingret på detaljerna som utgör en människa. Kulturjournalisten Cecilia Köljing har läst en djupsinnig roman som försöker sig på att förklara meningen med självaste livet.
Bokrecension • Publicerad 22 januari 2022
Detta är en recension i Norra Skåne. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ia Genberg, född 1967, gav ut sin debutroman ”Söta fredag” för tio år sedan.
Ia Genberg, född 1967, gav ut sin debutroman ”Söta fredag” för tio år sedan.Foto: Sara Mac Key
Roman

Ia Genberg

"Detaljerna”

(Weyler förlag)

I ”Detaljerna” tar Ia Genberg avstamp i feber, ett tillstånd jag delar med huvudpersonen eftersom jag läser boken samtidigt som jag insjuknar i Covid. Det är något med feber som både förhöjer och kapslar in ens sinnen.

Ia Genberg liknar feberläsning vid ett slags lotteri. Textens innehåll kan antingen gå om intet eller tränga djupt in i de oavsiktliga luckor som blottas vid en skenande kroppstemperatur, skriver hon. I mitt fall sker det senare.

Annons

Huvudpersonen ligger däckad i ett virus och febern skapar en förbindelse med alla andra gånger hon mått på samma sätt. Förnimmelsen får henne att ta fram samma bok som hon läste senast hon var riktigt sjuk, Paul Austers New York-trilogi. Febern blåser liv i hennes minnen och fram träder personer från hennes förgångna: en gammal flickvän, en nära vän, en älskare och en förälder.

”Febern blåser liv i hennes minnen och fram träder personer från hennes förgångna: en gammal flickvän, en nära vän, en älskare och en förälder.”
Cecilia Köljing

Gemensamt för dessa personer är att ingen av dem fortfarande finns i huvudpersonens liv. De har antingen dött eller försvunnit, nu återuppstår de i hennes febriga medvetande. De skrivs fram via sina beståndsdelar, sina detaljer, sina egenheter och drag. Hon lägger dem som ett pussel: en perfektionist med total kontroll, en ängslig själ som blir sjuk av oro, en hypnotisk livsnjutare, ett okontrollerbart hav av känslor. Och via dem skapar hon även bilden av sig själv.

Ia Genberg beskriver hur starkt huvudpersonen påverkas av mötet med andra. Det är som om jaget endast består av avtryck från andra människor, som om varje meningsfullt möte med en annan människa utgör ett alldeles eget litet liv inom livet.

Vilket är i så fall det riktiga livet? Finns det ens en ram? Eller består hela livet bara av lösryckta ögonblick som skapas i mötet med andra?

Det är denna livssyn som Ia Genberg försöker fånga i sin roman. Det enda som räknas är detaljerna, graden av förtätning, hur, vad och vem. Resultatet blir en tunn men själfull bok om livet självt.

Ia Genbergs nya roman ”Detaljerna”.
Ia Genbergs nya roman ”Detaljerna”.Foto: Weyler förlag
Cecilia Köljing
Annons
Annons
Annons
Annons