Norrmän sugna på nya Bond

Norrmännen verkar biosugna. Nya "No time to die" hade den bästa premiären för en Bondfilm hittills i landet.
Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Lea Seydoux vid världspremiären av "No time to die" den 28 september.
Lea Seydoux vid världspremiären av "No time to die" den 28 september.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Popcornmaskinerna gick på högvarv i Norge i helgen. Daniel Craigs avsked till den brittiske agenten spelade in 7,68 miljoner norska kronor på premiärdagen på fredagen, och klådde med nöd och näppe 2015 års "Spectre" (7,63) och med marginal "Skyfall" (5,69) från 2012.

– Totalt för helgen uppskattar vi 22 miljoner (norska) kronor, medan "Spectre" spelade in 21,2 miljoner kronor. Det gör "No time to die" till den bästa öppningen i seriens historia här i Norge. Dessutom är det den nionde bästa biopremiären någonsin i Norge, säger Atle Ellingsen, distributionschef på SF Norge.

Filmen har den bästa premiären sedan "Frost 2" som spelade in 7,99 miljoner när den hade premiär på annandagen – traditionellt en av de bästa premiärdagarna – 2019.

"No time to die" har fått en fin start i flera länder där den visats, och har passerat 119 miljoner dollar i intäkter, varav mest i 007:s hemland Storbritannien, enligt Box Office Mojo. Även i Sverige väntas den ha nått höga siffror i helgen.

Mer klirr i biljettkassorna lär det bli den 8:e oktober, då filmen har premiär i bland annat USA.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.