Annons

Pär Lernström om pappan och pingstuppväxten

Programledaren Pär Lernström är först ut bland årets sommarpratare med ett personligt program om sin pappa.
Radio • Publicerad 25 juni 2022
Pär Lernströms "Sommar i P1" handlar om hans pappa. Pressbild.
Pär Lernströms "Sommar i P1" handlar om hans pappa. Pressbild.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Lernström beskriver uppväxten utanför Strängnäs som idyllisk och berättar att familjen är kristen och medlemmar i Pingströrelsen. När Lernström är i 12-årsåldern förlorar hans pappa sitt jobb och flyttar sedan ut – eftersom han träffat en annan.

– Det är som att vi alla trippar på tå i den osäkra tillvaron, beskriver han situationen.

Annons

Karriären som programledare först i radio och senare i tv berörs bara som hastigast, fokus i "Sommar"-programmet är mänskliga relationer och framför allt de med den sedermera avlidne fadern. En dag när Pär Lernström är ute och rör sig i Stockholm ringer pappan med ett chockartat besked.

– Han har åkt dit för rattfylla när han kört buss på jobbet och fått välja: fängelse eller gå tolvstegsprogrammet. Han är på ett behandlingshem i Dalarna och att kontakta oss är en del av behandlingen.

Det är en känslosam inledning på årets "Sommar i P1" och avslutningen är inte desto mindre tårfylld. På slutet riktar sig Lernström till sin mamma i stället:

– Varför ägnar jag hela det här programmet åt att prata om pappa när det är du som borde lyftas upp? frågar han sig.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons