Annons

Sju heta filmtips på Göteborgs filmfestival

Göteborgs filmfestival rullar ut röda mattan – både fysiskt och i digital form. Invigning blir det med "Så jävla easy going" som man kan se även hemma i tv-soffan.
Film • Publicerad 27 januari 2022
"Så jävla easy going", med skådespelarna Melina Paukkonen och Nikki Hanseblad, inviger Göteborgs filmfestival. Arkivbild.
"Så jävla easy going", med skådespelarna Melina Paukkonen och Nikki Hanseblad, inviger Göteborgs filmfestival. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
"Drive my car", som är en av de hetaste internationella filmerna i vår, visas under Göteborgs filmfestival. Pressbild.
"Drive my car", som är en av de hetaste internationella filmerna i vår, visas under Göteborgs filmfestival. Pressbild.Foto: Janus Films and Sideshow/AP

Filmfestivalen invigs på biograf Draken på Järntorget i Göteborg, med världspremiären av "Så jävla easy going" i regi av Christoffer Sandler.

Invigningen följs på närmare 70 biografer runt om i landet, från Luleå i norr till Ystad i söder. Men det går också bra att ta del av festivalen hemma i soffan med ett festivalpass som ger tillgång till ett 50-tal filmer som går att strömma i 24 timmar.

Annons

Festivalen lyder förstås under aktuella publikrestriktioner, det blir inga fester eller mingel i år och programmet är något bantat. Men det är fortfarande en blandning av nya nordiska och hyllade internationella filmer som gäller och för 34:e gången delar filmfestivalen ut pris till bästa nordiska film. Totalt åtta filmer tävlar om prissumman på 400 000 kronor.

Den italienske regissören Luca Guadagnino ("Call me by your name") tilldelas hederspriset Honorary Dragon Award och kommer till Göteborg. Svenska Rebecca Ferguson tilldelas Nordic Honorary Dragon Award och medverkar digitalt.

Festivalen avslutas med "Dag för dag" av Felix Herngren, där Sven Wollter gör sin sista roll.

Göteborgs filmfestival pågår 28 januari–6 februari.

Fakta: Sju tips på den digitala filmfestivalen

Med ett onlinepass kan man se 50 av festivalens 200 filmer – både nordiska premiärer och hyllade internationella filmer. Filmerna i festivalens digitala salong är tillgängliga i 24 timmar från sin premiär.

"Drive my car" av Ryûsuke Hamaguchi. Hyllad Golden Globe-vinnare som är en filmatisering av Haruki Murakamis novell.

"Magisterlekarna" av Ylva Forner. Pulserande erotik på internatskola där det är straight att vara queer, i filmatisering av Kristofer Folkhammars succéroman.

"Så jävla easy going" av Christoffer Sandler. Årets invigningsfilm, baserad på en roman av Jenny Jägerfeld.

"Pakten" av Bille August. Om författaren Karen Blixen och hennes pakt med en ung poet.

"Den stora friheten" av Sebastian Meise. Hyllat fängelsedrama som skildrar tysk efterkrigsqueerhistoria i tre tidsperioder.

"De oskyldiga" av Eskil Vogt. Norskt thriller om rivaliserande lekkamrater med paranormala förmågor.

"Ma nuit" ("My night") i regi av Antoinette Boulat. Parisisk sorgeskildring med en air av såväl Agnès Varda som Richard Linklater.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons