Spotify donerar miljoner till drabbade

Publicerad 25 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Victor Leksell ligger just nu i topp på Spotifys Sverige-topplista. Arkivbild.
Victor Leksell ligger just nu i topp på Spotifys Sverige-topplista. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Strömningstjänsterna går som tåget i coronatider. Men de som bidrar till innehållet lider av ekonomiska bakslag och avbokade jobb. Spotify startar nu "Spotify covid-19 music relief", ett projekt som består av samarbeten med olika organisationer för att stödja artister och musikskapare.

Det går ut på att Spotify ska matcha donationer som kommer in till projektet med upp till motsvarande cirka 100 miljoner kronor. Inledningsvis jobbar Spotify med Musicares, PRS Foundation och Help musicians. I Sverige pågår just nu dialog med möjliga partners.

Dessutom ska Spotify starta en tjänst som möjliggör för musiker och artister att själva be sina följare om donationer, direkt från sina artistprofilsidor.

Andra coronainitiativ runt om i musikbranschen syns på exempelvis musikplattformen Bandcamp, som avstår sin andel av försäljningen till förmån för artisterna. Amazon music bidrar till organisationen Musicares, vilket även Tidal och Youtube gör, skriver Billboard.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.