Superhjältar lever förortsliv i "Wandavision"

Vad händer när två superhjältar slår sig ner för att leva amerikanskt förortsliv?
Det är utgångspunkten för tv-serien ”Wandavision”, där Marvel-duon Wanda och Vision bosätter sig i en miljö som är som hämtad från klassiska komediserier som ”Lucy show” och ”Mary Tyler Moore”.
Publicerad 13 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Paul Bettany som Vision och Elizabeth Olsen son Wanda Maximoff i den nya tv-serien "Wandavision". Pressbild.
Paul Bettany som Vision och Elizabeth Olsen son Wanda Maximoff i den nya tv-serien "Wandavision". Pressbild.Foto: Marvel Studios

Marvel-bossen Kevin Feige hävdar att detta är någonting helt nytt för bolaget.

– Det här är första gången vi gör någonting som inte kunde ha gjorts på film, säger han.

När han tillsammans med bland andra huvudrollsinnehavarna Elizabeth Olsen och Paul Bettany möter världspressen under en så kallad global presskonferens via Zoom har tre avsnitt visats i förväg. Det är en bisarr serie, där de två första avsnitten är gjorda i svartvitt – det hela påminner om en extra skruvad variant av ”sitcoms” från 50- och det tidiga 60-talet. Men det finns små incidenter som antyder att handlingen kommer att bli mörkare.

Gamla bekanta dyker upp

I serien dyker rollfigurer som antingen har varit med i, eller kommer att vara med i Marvel-långfilmer upp. Jac Schaeffer, som har skrivit serien, berättar hur han har tänkt:

– Klassiska ”Twilight zone” var en stor inspirationskälla för mig. Där kunde det mest oväntade hända. Och det finns många serier nu som har tagit intryck av det, plötsligt kan man ändra ton oerhört abrupt.

I varje avsnitt förekommer det tv-reklam som ser ut som den gjorde under den tidsperioden. Feige säger:

– Vi ville göra en underlig version av gamla reklamfilmer. Om man har sett de tidigare Marvel-långfilmerna så går det att räkna ut vad de betyder.

Spelades in inför publik

I televisionens barndom spelades många sitcoms in inför studiopublik. Det gjordes även med det första avsnittet av ”Wandavision”.

– Det var oerhört nervöst att göra det. Jag kände hur det verkligen påverkade mig, hur det ledde till ändringar, hur publiken och jag tog intryck av varandra, säger Elizabeth Olsen.

Regissören Matt Shakman fyller i:

– Att filma komedi inför en riktig publik ändrar allt. Det ger en helt annan energi till allting.

Uppenbarligen kommer seriens utseende att förändras allt eftersom den fortsätter. Man kommer att kunna se hur amerikanska sitcoms utvecklades och förändrades under årtionde efter årtionde. Olsen säger:

– Allt eftersom de rör sig genom åren ändras maneren och det sätt de talar på. Innan vi började tittade vi genom mängder av gamla sitcoms.

Shakman säger att inspirationen kom från familjeshower, inte sitcoms typ ”Taxi” som gick mellan 1978 och 1983. Och Feige tillägger:

– Det handlar inte om satir eller parodi. Vi älskar dessa gamla shower. De har varit vår inspirationskälla.

Gunnar Rehlin/TT

Kevin Feige anser att "Wandavision" innebär något nytt för Marvel. Arkivbild.
Kevin Feige anser att "Wandavision" innebär något nytt för Marvel. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss
Paul Bettany och Elizabeth Olsen i "Wandavision", som har hämtat inspiration från gamla sitcoms. Pressbild.
Paul Bettany och Elizabeth Olsen i "Wandavision", som har hämtat inspiration från gamla sitcoms. Pressbild.Foto: Marvel Studios
Fakta: "Wandavision"

Fakta: "Wandavision"

Beskrivs som en mix av klassisk tv och Marvels universum.

Jac Schaeffer är seriens huvudförfattare och Matt Shakman regisserar sex avsnitt av den.

Förutom Elizabeth Olsen och Paul Bettany syns även Kathryn Hahn, Teyonah Parris, Kat Dennings och Randall Park i rollistan.

Serien har premiär den 15 januari på Disney Plus.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.