Svenska Akademien prisar skolbibliotekarie

Litteratur • Publicerad 23 maj 2023
Jonna Bruce och Lillemor Åkerman får Svenska Akademiens bibliotekariepriser för år 2023. Pressbilder.
Jonna Bruce och Lillemor Åkerman får Svenska Akademiens bibliotekariepriser för år 2023. Pressbilder.Foto: Anna-Carin Isaksson/TT Fredrika Sjöberg/TT

Jonna Bruce, bibliotekarie på Hammarkullsskolan, och Lillemor Åkerman, Varbergs bibliotek, får ta emot Svenska Akademiens bibliotekariepriser för 2023.

Pristagarna får 50 000 kronor vardera och deras arbetsplatser 30 000 kronor från Akademien.

Jonna Bruce på Hammarkullsskolan i Göteborg får priset för sitt "engagerade arbete kring skönlitteratur och läsfrämjande som på kort tid gjort stor skillnad", skriver Akademien i sin motivering. Lillemor Åkerman för sitt "idoga lyftande av kvalitetslitteratur på bred front".

Svenska Akademiens bibliotekariepris utökas i år till två priser, ett för skolbibliotek och ett för folkbibliotek. Pristagarna ska "belönas för sina insatser för att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur", skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.