Annons

Svenskan som gör världens dyraste tv-serie

Hon är svenskan som regisserar två avsnitt av världens dyraste tv-serie, "Sagan om ringen: Maktens ringar".
Hela projektet har kostat över sju miljarder kronor.
Tv • Publicerad 6 september 2022
Charlotte Brändström regisserar två avsnitt av "Sagan om ringen: Maktens ringar". Arkivbild.
Charlotte Brändström regisserar två avsnitt av "Sagan om ringen: Maktens ringar". Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Regissören Charlotte Brändström under inspelningen av "Sagan om ringen: Maktens ringar".
Regissören Charlotte Brändström under inspelningen av "Sagan om ringen: Maktens ringar".Foto: Ben Rothstein/Prime Video
Cynthia Addai-Robinson i "Sagan om ringen: Maktens ringar".
Cynthia Addai-Robinson i "Sagan om ringen: Maktens ringar".Foto: Ben Rothstein/Prime Video

Den nya tv-serien "Maktens ringar", som bygger på J R R Tolkiens berättelser, beskrivs som tidernas dyraste tv-serie. Det tredje avsnittet i serien släpps på Amazon Prime Video på fredag.

Kostnaden för rättigheterna till historien och produktionen av de åtta avsnitten är 715 miljoner dollar, motsvarande 7,7 miljarder svenska kronor.

Annons

Eller – som tidningen The Wall Street Journal räknat ut – sammanlagt vad drygt 5,1 miljoner kunder betalar för sitt årsabonnemang hos den världsomspännande e-handelsplattformen, som också driver strömningstjänst.

Charlotte Brändström regisserar två av de åtta avsnitten. Tanken är att det ska göras åtminstone fem säsonger. Det kommersiella trycket på att det ska bli en succé är stort.

– Det tänker man inte på. Man tänker bara på att det ska bli bra, säger Charlotte Brändström.

"Skandiamannen"

Den franskfödda svenskan är i Sverige mest känd för att ha regisserat "Den osannolika mördaren", Netflixserien om Skandiamannen som pekades ut för mordet på Olof Palme.

"Maktens ringar" är på en högre nivå med en mycket större budget. Men att göra film med mycket pengar skiljer sig inte så mycket mot att ha små resurser, anser hon.

– Det konstiga är att vad man än gör känns det aldrig som att man har tillräckligt av någonting, tid eller pengar, säger hon och ler. Man får ändå skynda sig med allting. Men det är klart att allt som är skrivet är större och mer komplicerat och det finns mer "crew".

Liksom filmerna om "Sagan om ringen" spelades tv-serien in i Nya Zeeland. Och precis som i Peter Jacksons biosuccéer är det gott om statister och storslagna scener. Komplicerat att förbereda och filma.

– Det gäller att vara väldigt förberedd. Den största skillnaden på ett sånt här projekt är att du inte kan komma in på morgonen och bestämma att vi filmar åt andra hållet i stället, för då står 100 lastbilar uppställda, så man måste bestämma i förväg vad man ska göra. Det var viktigt och det var ganska mycket tryck på det.

Charlotte Brändström fick Tolkienböckerna i julklapp som 15-åring och fascinerades av berättelserna. När hon långt senare fick höra talas om serieprojektet sökte hon upp producenterna och efter en långvarig process fick hon jobbet.

TT: Hur mycket kan du bidra med din vision som regissör i ett så stort projekt med många inblandade?

Annons

– När man filmar, som "Den osannolika mördaren" eller om man gör "Sagan om ringen" måste man alltid kompromissa vad du än gör, säger Charlotte Brändström.

Mörkare

Hon förklarar att just hennes båda avsnitt, sex och sju, är speciella i serien. Utan att avslöja för mycket blir stämningen mörkare och mörkare ju längre serien pågår. Det gav henne möjligheten att som regissör påverka en stor del av det visuella.

– Mitt första avsnitt, nummer sex, har mycket action och det händer någonting i slutet av sexan som förändrar landskapet och får konsekvenser. Så vi fick hitta ett särskilt ljus, en särskild look att filma som inte alls fanns i andra avsnitt, säger hon.

Charlotte Brändström är född i Frankrike av svenska föräldrar och hon arbetar över hela världen. Dels har hon gjort ett avsnitt av nyinspelningen av tv-serien "Shogun" i Vancouver, dels filmat den amerikanska tv-serien "The continental" i Europa.

Dessutom försöker hon få till stånd en tv-serie om den omstridda företagsledaren Carlos Ghosns uppgång och fall.

TT: Har du något svenskt projekt på gång?

– Nej, inte just nu. Jag har lite kontakter med svenska producenter om olika projekt, men inget som är på gång.

Fakta: Charlotte Brändström

Ålder: 63.

Född i Paris av svenska föräldrar, hennes pappa var chef på Handelsbanken.

Studerat vid American Film Institute i Los Angeles.

Har verkat främst i Frankrike sedan 1980-talet.

Regisserat i Sverige: några Johan Falk-filmer, tv-serien "Inte utan skuld" och Netflixthrillern "Den osannolika mördaren" om Skandiamannen med Robert Gustafsson i huvudrollen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons