Annons

Sveriges kulturarv sväller

Kultur • Publicerad 15 december 2022
Antalet kulturhistoriska lämningar, fornlämningar och byggnadsminnen ökar, visar statistik.. Arkivbild
Antalet kulturhistoriska lämningar, fornlämningar och byggnadsminnen ökar, visar statistik.. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet skyddade kulturmiljöer, som fornlämningar, kyrkor och andra byggnadsminnen, ökar i Sverige.

Förra året fanns det 306 935 registrerade fornlämningar i Sverige, de flesta av dem gravar. Det visar kulturmiljöstatistik från Myndigheten för kulturanalys. 2021 tillkom även tolv byggnadsminnen, åtta statliga byggnadsminnen och två nya kulturreservat, Dikarbackens odlingslandskap i Dalarna och Kulturens Östarp i Skåne.

"Kulturmiljön och kulturarvet är en del av vår gemensamma identitet, och det vi lämnar efter oss till kommande generationer. Antalet skyddade och utpekade kulturmiljöer ökar, bland annat genom nya byggnadsminnesförklaringar och fler kulturreservat", säger Petter Holmgren, utredare på Kulturanalys, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons