Teaterförbundet prisar dansaren Niklas Ek

Publicerad 12 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Dansaren Niklas Ek tilldelas Teaterförbundets guldmedalj för utomordentlig konstnärlig gärning. Niklas Ek, född 1943, har varit solist i CUllbergbaletten och premiärdansare på Kungliga Operan.

"Han har ett alldeles eget uttryck som är fjäderlätt, lekfullt och nästan barnlikt, för att nästa samtidigt vara våldsamt, brutalt och erfaret. Varje gest, varje rörelse ett uttryck av liv, nästan som att han själv ständigt överraskas. Med humor och underfundig attack gestaltar han med plötslig närvaro och sårbar kraft den lilla människans kamp mot elementen", lyder juryns motivering.

Teaterförbundets guldmedalj har delats ut sedan 1944, i år delades den ut i samband med Teaterförbundets digitala förbundsmöte. Tidigare pristagare är bland andra Gunnel Lindblom, Yvonne Lombard och Meta Velander.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.