Tusse blir ambassadör för UNHCR

Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Tusse, som själv minns hur UNHCR:s flyktingbussar körde in i flyktinglägret i Uganda, är svenska UNHCR:s nya ambassadör. Arkivbild.
Tusse, som själv minns hur UNHCR:s flyktingbussar körde in i flyktinglägret i Uganda, är svenska UNHCR:s nya ambassadör. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Tusse Chiza, artist och i fjol Sveriges representant i Eurovision Song Contest, blir ny Sverigeambassadör för FN:s flyktingorgan UNHCR. Tusse kommer ursprungligen från Kongo-Kinshasa och tillbringade tre år som flykting i Uganda innan han som åttaåring kom till Sverige.

"Därför känns det helt naturligt för mig att vara ambassadör för Sverige för UNHCR, som samlar in pengar till UNHCR:s arbete över hela världen. Jag minns tydligt när UNHCR:s bussar körde in i flyktinglägret i Uganda. Det var den bästa dagen på hela månaden", säger han i ett pressmeddelande.

Åsa Widell, generalsekreterare på UNHCR Sverige beskriver Tusse som en drömkandidat och den perfekta representanten för organisationen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.