Annons

Tv-publiken sviker Guldbaggegalan

Film • Publicerad 24 januari 2022
Guldbaggen som den såg ut i fjol. Arkivbild
Guldbaggen som den såg ut i fjol. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

I kväll är det dags för den årliga Guldbaggegalan – men filmgalorna ser ut att tappa sin dragningskraft på tv-publiken, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

2021 såg ungefär 740 000 personer på Guldbaggegalan – vilket bara är hälften så många som den senaste toppnoteringen från 2013. Även den amerikanska Oscarsgalan har tappat tittare de senaste åren.

Annons

Intresset för tv-sända galor har minskat i takt med att strömningstjänster och ett annat tittarmönster vuxit fram, och Anton Glanzelius, beställare på SVT, tror att det kommer att bli svårt att få tillbaka publiken.

– Vill vi gå tillbaka till de dagarna då vi hade 1,5 miljon? Ja, jättegärna, men jag är inte säker på att det är en rimlig förväntan att ha på en livesänd filmgala i dagens tv-utbud, säger han till radion.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons