Uppsving för "Ålevangeliet" efter tjuvfiske

Intresset för Patrik Svenssons "Ålevangeliet" från 2019 har ökat efter skandalen kring Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson och hans tjuvfiske av ål.
Litteratur • Publicerad 27 januari 2023
Patrik Svensson fick Augustpriset för årets fackbok 2019. Arkivbild.
Patrik Svensson fick Augustpriset för årets fackbok 2019. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Hos ljudbokstjänsten Storytel har lyssningen på "Ålevangeliet" ökat med 30 procent sedan förra veckan, enligt Dagens Nyheter.

Konkurrenten Nextory uppger samtidigt att tjänstens lyssning på Svenssons litterära faktabok om ålens mysterier har ökat med 20 procent.

– Boken har klättrat upp flera platser under den senaste veckan. En raket på topplistan skulle man kunna säga, säger Nextorys innehållschef Magnus Nytell till Altinget.

Några fysiska exemplar av "Ålevangeliet" finns inte kvar i lagren, men nya pocket- och storpocketböcker är på väg i februari, enligt Bonnierförlagen.

– Det är kul att en bok som redan är så läst blir populär på nytt, säger Anna-Karin Korpi, pressansvarig vid förlaget, till DN.

PM Nilsson fick nyligen ett strafföreläggande för att ha tjuvfiskat ål 2021. Det har också framkommit att han försökt ljuga för polisen om sitt ålfiske. Nyligen stod det klart att han lämnar jobbet som statssekreterare.

Ålen är utrotningshotad och rödlistad.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.