William Shatner blir äldsta personen i rymden

Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
William Shatner ska färdas ut i rymden under en tio minuter lång rymdresa. Arkivbild.
William Shatner ska färdas ut i rymden under en tio minuter lång rymdresa. Arkivbild.Foto: Rob Grabowski/AP/TT

William Shatner, mest känd för rollen som kapten James T Kirk i "Star trek", ska bege sig ut i rymden. Den 90-åriga skådespelaren bekräftar själv nyheten:

"Nu kan jag berätta. Ja, det är sant: Jag ska bli en 'rocket man'", skriver han på Twitter.

Shatner blir därmed den äldsta personen någonsin att färdas ut i rymden. Färden organiseras av miljardären Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin och själva resan är lik den Bezos själv gjorde i juli i år, som varade i ungefär tio minuter. Passagerarna kommer att befinna sig i tyngdlöshet i ungefär fyra minuter.

Rymdfärden äger rum redan nästa vecka, den 12 oktober, rapporterar New York Times.

William Shatner är en legendar i sci fi-kretsar och förknippas med frasen "Beam me up, Scotty" (ungefär "Stråla upp mig, Scotty") ett uttryck som dock aldrig yttrades ordagrant i "Star trek".

Förutom William Shatner kommer även Audrey Powers, näst högsta chef för Blue Origin, och de två utomstående tech-vd:arna Glen de Vries och Chris Boshuizen ingå i besättningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.