Ett hemligt liv

I måndags började en ny radioföljetong som verkar lovande. Ana Gil de Melo Nascimento läser debutromanen Nada där den  23 år gamla författarinnan Carmen Laforet skildrar en generationskonflikt. Carmen Laforets roman kom först ut 1945 och blev en omedelbar försäljningssuccé. 18 – åriga Andrea kommer till Barcelona för att studera vid universitetet. men livet på Calle Aruba hos släktingarna blir inte som hon tänkt sig. Nada har kallats en gotisk bildningsroman – och den börjar ganska spöklikt kan jag säga. Den skildrar en familj i förfall i ett krigsdrabbat Barcelona. Nada kommer ständigt ut i nya upplagor och är idag en av de mest översatta böckerna från spanska någonsin. 2017 kom den ut på svenska. Ge den en chans, vetja!

Så har Ett hemligt liv. Verner von Heidenstam och Kate Bang av Martin Kylhammar kommit ut. Det är ett gediget arbete på 646 sidor på fint papper, med breda marginaler och ett bra bildmaterial. Martin Kylhammar är vår tids främste kännare av Verner von Heidenstam och styrelseledamot i Stiftelsen Övralid. Han har använt sig av tidigare okänt material i form av massvis av kärleksbrev emellan Verner von Heidenstam och Kate Bang;  Kate Bangs dagböcker  som hon fört dagligen under tjugo år; rättegångsprotokoll; naziagenters infiltrationsrapporter och så vidare.  Till vardags är Martin Kylhammar professor vid Linköpings Universitet och innehar en gästprofessur vid Sorbonne.

 

*

HBO-serier, radioprogram och läsning

Jag måste säga att True Detectives 1 med Matthew McConaughey och Woody Harrelsen som polispartners var helt lysande. Del 2 började trögt men efter några avsnitt tog den sig. Colin Farrell , Kelly Reilly och Vince Vaughan. Del 3 portioneras ut avsnitt för avsnitt och påminner mera om del 1.

Radioföljetongen är fortfarande De osynliga av Roy Jacobsen i eminent uppläsning av skådespelaren Peter Andersson. Vitt hav heter nästa del. Del tre har titeln Fartygets ögon och är alldeles nyutkommen på Norstedts förlag i översättning av Staffan Söderblom. Lundströms bokradio börjar på allvar kl 08.00 på lördag morgon. Tre lördagar bakå har det handlat om Harry Martinson. I SVt 1 pågår en filmatisering av Mannen under trappan av Marie Hermanson och med Jonas Karlsson i huvudrollen.

Porträttfoto av författaren och journalisten Samar Yazbek.Minns inte om jag tipsat om Michael Ondaatjes nya roman Lyktsken. Han är ju mest känd för Den engelske patienten. Den här romanen tilldrar sig i London. 15 april kommer Michael Ondaatje till Författarscenen på Malmö stadsbibliotek 19 – 20.

Den syriska författaren och journalisten Samar Yazbek är aktuell på svenska med ”Nitton kvinnor: berättelser om syriskt motstånd”. Där fokuserar hon på de tysta, eller tystade, aktörerna bakom revolutionen: kvinnorna. På Författarscenen samtalar Yazbek med Carsten Jensen. Samtalet tolkas från arabiska. Måndag 18 mars, klockan 19.00–20.30

Den oförlikneliga Aase Berg skriver både dikter, essäer och litteraturkritik. I vår kommer hon med en roman med det rara namnet Haggan.

En bok som jag längtar lite särskilt efter är New Forest av den begåvade danska författarinnan Josefine Klougart. Jag har sett boken i sinnevärlden och den är så vacker.  Den kommer ut under januari. Den har granar på snittet också.

Niels Fredrik Dahl har skrivit en roman som heter Mor om natten. En son finner flera år efter moderns död hennes nattbok där hon skrev om sina nattliga tankar, drömmar och depressioner. Han lär känna sin mor i efterhand.

Jag hoppas verkligen att ingen missat det fina nya programmet i SVT I med Fredrik Lindström. Helt lyriskt heter det och går på bästa sändningstid 21 – 22 på onsdagar. Kända musiker tar sig an dikter för det mesta av äldre författare och tonsätter dem. Fredrik Lindström berättar om författaren och och talar med musikerna och är ofta väldigt personlig i sitt förhållande till lyriken. Väldigt trevlig programserie som en bara kan hoppas får hänga med länge.

Sedan sist

Och julen kom och julen gick. Adventsstjärnan och adventsstakarna ser malplacerade ut i morgonljuset. För att inte tala om den barrande, överbelastade julgranen. Den är liten och lagom och kläddes för första gången av barnbarnen själva. Jag vill städa ut, men maken vägrar. Ja. Men idag började en ny radioföljetong. De osynliga av Roy Jacobsen. Den fantastiske skådespelaren Peter Andersson läser. Jag är inte mycket för ljudböcker, men Peter Anderssons inläsning av Den döende detektiven (Leif GW) fick både maken och mig att sitta kvar i bilen efter det att vi nått vår destination. Boken var naturligtvis bra också. Roy Jacobsens bok är helt fantastisk. Månadens diktare i Dagens dikt är danska Inger Christensen.

Svensk Bokhandels Vårens böcker 2019 finns nu till utlån på biblioteket. Väldigt kort lånetid är det. Men det finns ett referensex att läsa på stället också. Vårens böcker förefaller mig tunnare än vanligt – till omfånget, alltså. Och jag känner inte igen chefredaktören heller. PeKå Englund heter han. Han är inte bra på matematik, avslöjar han.  Han hittar 84 debutanter men bara 79 debutböcker. En normalbegåvad läsare fattar genast hur det hänger ihop. PeKås ledare är hur som helst riktigt rolig och personlig. Så finns det ett intressant reportage som handlar om Otippade böcker i rampljuset. Det handlar om böcker som är som humlor. De flyger fastän de egentligen saknar kapacitet. Fyra otippade kioskvältare blev Agaat av Marlene van Niekerk; Ett litet liv av Hanya Yanagihara; Yahya Hassan av Yahya Hassan samt först och sist Expeditionen: En kärlekshistoria av Bea Uusma.  Jag råkar ha läst dem alla och håller helt med om de tre. Danske Yahya Hassans diktsamling sätter jag ett litet frågetecken för.                                                                                                                                                                                                                                                            I mitt förra inlägg nämnde jag en succébok av en japansk författare, Hideo Yokoyama, med titeln Sixtyfour. Nu ser jag att den kommer ut på svenska i mars och då heter den helt enkelt 64. Professor Micael Dahlén, mager som en sticka och med stort skägg och långt hår, är tillbaka med en bok om människan och hennes största intresse – träning. Starkt kul heter boken där en kan få lära sig att skapa rätt vanor, göra rödljussprint och Jesusarmhävningar. Kommer ut i april på förlaget Volante, om någon är intresserad. Den boken känns närmast som ett påhopp, tycker jag. Men jag ska så klart låna den. Jag ska också låna  Nitton            kvinnor. Berättelser om syriskt motstånd av Samar Yazbek.  Och jag vill också läsa Cannie Möllers nya roman Besökaren som sägs vara en fristående fortsättning på Lifterskan. Jag vill utfärda en klass 2 – varning för fristående fortsättningar. Vanligtvis är de inte så fristående som det sägs. ”Fristående” måste vara ett försäljningstrick. Jag håller just på med slutet på Historiska Medias serie Släkten. Än en gång vilseledd av det där med fristående har jag läst böckerna huller om buller. Del ett, Blandat blod, av Katarina Mazetti kommer att läsas sist; efter sista delen, Midsommarbrud, av Elisabeth Östnäs som jag håller på med nu. Inte bra. Men en oväntat intressant serie där jag repeterat svensk historia ifrån vikingatiden till 1400 – talet. Alla delarna har kvinnliga huvudpersoner och är skrivna av olika kvinnliga författare. Och som bredvidläsning har jag haft Dick Harrisons Sveriges historia 600 – 1350, Jarlens sekel, Stora döden m. fl. faktaböcker. Väldigt intressant att se hur väl de olika författarna lyckats levandegöra den tid de skildrar.

Önskelista

Julvisa

Nu står jul vid snöig port,
klappar på och myser:
kära barn, släpp in mig fort!
Här står jag och fryser.
Se, min korg är full och tung!
Båd’ åt gammal och åt ung
har jag gåvor rara:
får jag hos dig vara?
— Ja, kom kära jul!

Så börjar en julvisa av Zacharias Topelius som jag av någon outgrundlig anledning kan första versen på. De tre följande tror jag aldrig att jag varit i kontakt med. Den snöiga porten får en förmodligen se sig i månen efter och julmyset, ja, det kanske inställer sig så småningom. Men en önskelista är väldigt trevligt att sätta ihop. Nummer ett är ju lästid. Det finns såååå många böcker jag vill läsa och så lite lästid. En bok som jag kommit på att jag gärna vill ha är Den nya dagen gryr; Johan Svedjedals bok om Karin Boye. Det gick upp för mig när jag läste Ingrid Pärletuns nyutkomna bok om kvinnosakskämpen, rösträttsarbetaren, författaren, läraren, rektorn, föreläsaren, vännen och den orädda politikern Lydia Wahlström som tidigt varnade för det som höll på att hända i Tyskland.  Runt Lydia Wahlström rörde sig många kända män och kvinnor bland andra Karin Boye. Tre japanska böcker diametralt olika varandra står högt på listan. Dels är det Japan – kännaren Lars Vargös vackra biografi om den japanske 1600 – talspoeten Basho, som räknas som haikuns fader. Den andra boken är en spänningsroman som slagit världen med häpnad, nämligen Six Four av Hideo Yokoyama, Den tredje boken är Ikigai: Den japanska livskonsten till ett långt och lyckligt liv. I åtta kapitel går man igenom vad det är som gör att människorna på ön Okinawa, en så kallad blå zon, är så lyckliga och blir så gamla. Ett presentkort till vårens böcker vore inte fel heller. Då kommer Agnes Lidbecks tredje roman Gå förlorad och Erika Olofsson Liljedahl, Och bergen skall rämna. Hennes första roman var så bra; Någonstans brister himlen. Malin Persson Giolito gillar jag, men hennes Processen har jag inte läst. Jag har inte läst något alls av Patrick Engman men tänkte att jag kunde börja med Patrioter. En bok som jag nog måste skaffa mig är Jeanette Winterson, Juldagar: 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar

 

På tapeten

Författarmötet med Frida Skybäck var väldigt intressant. Hon var väldigt välorganiserad när hon berättade om researchen till sin historiska romaner. Den senaste boken tilldrar sig i London och heter Bokhandeln vid Riverside Drive. Frida Skybäck var energisk och glad och berättade att hon nu skriver på heltid. Hon tar det som ett vanligt 8 till 8 – arbete och väntar inte på att inspirationen ska flöda.

Bokens dag kom och gick och det sorlades förväntansfullt både utanför och i Röda salongen. Bokhandeln var på plats och alla författarna kom i tid. Första paret ut var Jonas Hassen Khemiri och Agnes Lidbeck. Helt otippat blev detta ett verkligt möte både mellan författarna och deras böcker. De båda programledarna behövde inte röra ett finger. Mellan Anders Roslund och Maja Lundgren fungerade det inte så värst bra och de hade inte så mycket gemensamt. Bo Roslund gick ut hårt medan Maja Lundgren var mera tillbakadragen och lite oorganiserad.

Som radioföljetong går Den underbare mannen av Sara Lidman. Hon läser själv på ett helt oemotståndligt sätt. Augustprisgalan gick av stapeln och det var  välförtjänta böcker som vann i fack – skön – kategorierna. Aednan är ett versepos om samernas historia. Fantastisk debut av Linnea Henriksson. Svälten: Hungerns år som formade Sverige av Magnus Västerbro.

För en gångs skull läser jag en ljudbok. Det är Silvervägen av debutanten Stina Jackson. Marie Richardson läser.  Jag övar ibland på att lyssna till böcker, men jag är inte förtjust. Jag får boken tolkad och jag går miste om mycket, tycker jag. Vidare läser jag andra delen i Historiska Medias serie Släkten, Sigrids hemlighet av Karin Wahlgren. 10 kvinnor har fått i uppgift att skriva en historisk roman genom hela Sveriges historia alltifrån vikingatiden på 900 – talet fram till 1400 – talet. Alla huvudpersoner är kvinnor. Det är ett intressant sätt att repetera svensk historia.

Författarmöten i sikte

Det är alltid lika roligt att möta författare; höra dem berätta om sitt skrivande och ha möjlighet att ställa frågor. Torsdagen den 15 september kan en ta sig till Biblioteket i Bjärnum och för ett möte med författaren Frida Skybäck. Hon är född och uppvuxen i Örkelljunga. Efter gymnasiet flyttade hon till London där hon också träffade sin man. Numera bor familjen i Lund där Frida Skybäck undervisar i språk och historia. Hon debuterade med en historisk roman 2011. Den senaste romanen som kom i år heter Bokhandeln vid Riverside Drive. Författarbesöket i Bjärnum börjar kl. 18.

På lördag den 17 november är det Bokens dag i Hässleholm 13 – 16. Minglet börjar redan 12.30. Fyra författare kommer att tala med Gunilla Wedding från Skånska Dagbladet och Pernilla Ekdahl från Norra Skåne. Anders Roslund är aktuell med nya thrillern Tre timmar och i höst blir det Sverigepremiär för den amerikanska filmatiseringen för hans och Börge Hellströms Tre sekunder. Agnes Lidbeck är aktuell med boken Förlåten, en historia om relationen om två omaka systrar. Våren 2018 kom också diktsamlingen Ur. Hon debuterade med romanen Finna sig 2017. Jonas Hassen Khemiris nya roman, Pappaklausulen, handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Hans mest kända roman är Ett öga rött, debutromanen.  Maja Lundgren är aktuell i höst med Den skenande planeten, en skruvad framtidsberättelse, präglad av humor och berättarglädje. En Pompeji i science fiction-miljö. Maja Lundgren har skrivit ett flertal romaner och har blivit mycket uppmärksammad för Pompeji och Myggor och tigrar.

 

Frukost med nobelförfattare

På lördag klockan 10 – insläpp 09.45 – är det storbokcirkel och frukost i Kulturcaféet på kulturhuset i Hässleholm. Immi Lundin, kulturjournalist,  författare och föredragshållare verksam vid författarskolan i Lund, och författaren Oline Stig samtalar om Alice Munro´s novell Dolly.  Som vanligt  är publiken välkommen att delta i samtalet. Alice Munro fick nobelpriset i litteratur med motiveringen  ”den samtida novellkonstens mästare”. Den lilla Novellix – novellen, Dolly,  får en på köpet när en köper sin frukostbiljett à 50 kr på biblioteket. Den omfattar endast 29 sidor men den innehåller mycket och här finns olika teman att diskutera. Det är nu sjätte året för storbokcirkeln. Immi Lundin har varit med hela tiden. Det är både intressant och trivsamt. Missa inte den här möjligheten!

 

För kännedom

Nobels fredspris 2018 delas mellan Denis Mukwege och Nadia Murad för deras kamp mot sexualiserat våld som vapen i krig och väpnade konflikter. Alldeles som av en händelse hade jag lånat hem Nadia Murads nyligen utkomna bok Den sista flickan: berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten. Hennes advokat och vän, Amal Clooney skriver så här i förordet:” År 2014 angrep Islamiska staten Nadias by i Irak och hennes liv som tjugoettårig skolelev slogs i spillror. Hon tvingades se sin mamma och sina bröder föras bort för att dödas och Nadia själv såldes vidare från den ena IS – medlemmen till den andra. Hon tvingades be, tvingades klä upp sig och sminka sig som förberedelse till våldtäkt, och en natt var det en grupp män som våldtog henne så brutalt att hon blev medvetslös. Hon visade mig ärren efter cigarettglöd och prygel. Hon berättade att IS – soldaterna under tiden kallade henne för ” en smutsig otrogen” och skröt om hur de tog yazidiska kvinnor och utplånade deras religion från jordens yta.”

Yazidierna är en liten folkgrupp vars religion är en blandning av kristendom, islam och mysticism. För dem är den sexuella renheten viktig. De förföljs hänsynslöst av Islamiska staten. Som ung 22 – åring reste Nadia runt i världen och vittnade om vad hon och många andra kvinnor utsatts för. Världen behövde veta. Flera länders regeringar rubricerar det IS utsätter yazidierna för som folkmord dock inte Sverige. Den sista flickan har kommit ut på Bonniers förlag.

Sedan sist

Nu är det höst även om termometern säger något annat. Föreningen Norden har startat sin läsecirkel och sina höstprogram. Vatten är temat Ikväll fick vi hör fil dr Ingegerd Rosborn, KTH, föreläsa om dricksvatten och mineraler. En får verkligen se upp med vad en dricker. Och sitt pH – värde ska en hålla rätt på annars kan det gå tokigt. Otroligt intressant och mycket förbisett. Boken vi läser är Blå av den norska författarinnan Maja Lunde som gjorde sig berömd med Binas historia. Det ska bli en klimatkvartett. Blå är nummer två. Den är fascinerande. Och vi läser på norska så gott det går. Första gången läste en livs levande norska högt för oss.

Läsning av ett helt annat slag är Julie Parsons thriller. Det finns hittills tre stycken som har den pensionerade polisen Michael McLoughlin som huvudperson. Kan bara hoppas att det kommer flera. Jag har nu läst alla tre men i fel ordning. Jag började med den senaste, En sista söndag, som kom ut tidigare i år. Den var väldigt bra, men så har det också tagit tio år att skriva den. McLoughlin är en en ensam, reflekterande människa som iakttar sin omgivning. Han har inga spritproblem men det finns en kvinna i det förflutna. Det var väl här ungefär som jag förstod att det fanns anledning att börja ifrån början. Av en händelse blev det så att jag kom över del två, I det förflutnas grepp, först och så fick det bli så. Samma sympatiska polis och samma kvinna i det förflutna. Det är alltså i del ett, Mary, Mary, som en möter kvinnan som sedan kommer att figurera i McLoughlins tankar. När jag tänker efter var det inte alls fel att läsa i omvänd ordning. Ett motiv som återkommer hos Julie Parsons är hämnd.

Historiska Media ger ut en serie romaner som har samlingsnamnet Släkten. Det har kommit tio delar hittills och varje del har sin författare. Jag letade efter romaner som tilldrar sig på 1100 -talet och råkade hitta Ingrid Kampås Drottningkronan som just kommit ut i pocket dessutom. Romanen är intressant rent historiskt och kulturhistoriskt och så gott som alla personerna har verkliga förebilder dock inte huvudpersonen, Ester. Hon lär ha haft sin motsvarighet i verkligheten, men det finns inget spår efter henne i historien. Men det är i vilket fall som helst en intressant kvinnoskildring. Här finns mödrar, döttrar, frillor och trälar. De gifta fruarna är helt utlämnade åt sina män. Änkorna däremot har mer makt och inflytande. Frillorna hade ingen lätt sits och trälarnas situation ska vi inte tala om. Nu kunde det växla en hel del från gård till gård. Under läsningens gång blev jag intresserad av huvudpersonens mormor Helena eller den heliga Elin av Skövde. Där har jag nu börjat läsa Släkten del 4 Helenas hämnd av Maria Gustavsdotter. Drottningkronan har nummer fem i Släkten.

Summering av sommaren

Det må ha varit onödigt varmt i sommar men bad och läsning har det i alla fall blivit. Alltid fanns det någon skuggig plats en kunde ta sin tillflykt till för en stunds läsning. Jag hade lovat mig själv att jag skulle få läsa deckare och feel – good och lite lättsammare litteratur, men när det gällde hade jag inte lust med varken det ena eller det andra. Jo, faktiskt en spänningsroman av Elly Griffiths med rättsarkeologen Ruth Galloway som huvudperson. The dark Angel heter den tionde boken om Ruth Galloway. Handlingen tilldrar sig i Italien dit Ruth åkt tillsammans med dottern Kate och väninnan Shona för att bistå en kollega. Kriminalkommissarie Harry Nelson, Kates far skummar av vrede över att inte vara informerad. Nelsons vackra hustru Michelle har i sin tur rotat in sig med en kollega till Nelson och situationen blir mer och mer komplicerad. Det lilla ambitiösa förlaget ellerströms har nyligen givit ut två romaner av Simone de Beauvoir, Misstag i Moskva och Den brutna kvinnan. Misstag i Moskva handlar om ett äldre par som åker till Moskva för att träffa mannens dotter. Det gnisslar en del i deras förhållande av olika skäl. Den brutna kvinnan handlar om ett par som varit tillsammans länge och har ett par döttrar. Mannen hittar en ny kvinna och hans fru blir fullständigt förkrossad. Hennes förtvivlan skildras  hjärtslitande. Jag tycker att Simone de Beauvoir här framstår i en ny dager; mjukare och mänskligare på något sätt. Dödstvätterskan av kurdisk – danska Sara Omar är en fantastisk om än skrämmande bok . Den bygger mycket på hennes egna upplevelser av hur kvinnor behandlas i Kurdistan. Frmesk heter huvudpersonen i boken som tilldrar sig dels i Zuma i Kurdistan på 80 – talet och dels på ett sjukhus i Danmark tjugo år senare. Där vårdas Frmesk för posttraumatiskt syndrom och när hennes far spårat upp henne förs hon till hemligt ställe. Männen har all rätt på sin sida. Kvinnorna kan straffas godtyckligt på olika grymma sätt med stöd av islam, tradition och hederskultur. Det enda Frmesk har kvar är orden, säger hon. Ayòbámi Adébáyòs debutroman, Stanna hos mig, har väckt uppmärksamhet världen över. AA är tjugonio år och kommer ifrån Nigeria. Romanen tilldrar sig också i 80 – talets politiskt oroliga Nigeria och skildrar ett ungt välbärgat par, Yejide och Akin, som träffats på universitetet i Lagos och blivit blixtförälskade. Efter fyra år som gifta börjar respektive släkter bli otåliga. Varför blir det inga barn? Akins mor har diverse ålderdomliga och vidskepliga recept på hur en kvinna ska bli gravid. Yejides styvmödrar har redan klassat ut henne som kvinna och människa. I Stanna hos mig möter vidskepelsen vetenskapen; traditionen moderniteten; patriarkatet den nya kvinnan. Klasskillnaderna är uppenbara. Jag kom just på att jag läst en spänningsroman till, nämligen Kvinnan i fönstret av A J Flynn. Den var spännande, men det roligaste med den var alla referenserna till gamla svartvita Hitchcock – filmer.

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier