Historiska vingslag

I veckan har en haft möjlighet att lyssna på två intressanta föredrag. Det första av professor Klas – Göran Karlsson från Lunds Universitet. Hans ämne var Det moderna trettioåriga kriget. Europa 1914 – 1945. Det är också titeln på hans senast utkomna bok som kom så sent som i januari 2019. 2014 kom Urkatastrofen: första världskrigets plats i den moderna historien. De båda böckerna kan sägas höra ihop. Klas – Göran Karlsson menar, att utan första världskriget hade det aldrig blivit något andra världskrig. Första världskriget satte fart på många andra oroligheter runt om i Europa. Han säger också att vår nutid påminner om mellankrigstiden. Liberalismen har det svårt. Det fanns inga egentliga orsaker till första världskriget; bara verkningar. Före första världskriget rådde det i stort sett fred.; efter har det varit krig. Före första världskriget rådde traditionalismen; efter kom modernismen. Kommunismen och nazismen föddes i första världskrigets skyttegravar.  Klas Göran Karlsson talade om gränsdragningarna efter första världskriget som aningslöst gjordes efter linjal utan hänsyn till hur verkligheten såg ut. Föreläsaren – som för övrigt har Ryssland som sitt specialområde – höll ett mycket intressant och tankeväckande föredrag där han pekade på förhållanden och sammanhang som inte är alldeles iögonenfallande för en lekman. Klas – Göran Karlsson beräknar ha en ny bok om Ryssland klar om ca två år. Vi hoppas då på en ny föreläsning.

Föreläsning nummer två handlade om Biskop Absalon, som levde under 1100 – talet. På danska sidan av sundet hyllades han som en hjälte medan han avskyddes i Skåne. Åke Ohlmarks har skrivit en bok om Absalon där han kallas Skånes djävul. Sven Rosborn, arkeolog och museiman, en av grundarna av tidskriften Populär historia och bokförlaget Historiska Media, föreläste om biskop Absalon och hans samtid. Sven Rosborn  har också en bok klar men inte tryckt om biskopen som också var en stor krigsherre. Mycket material om Absalon har hämtats från Saxo Grammaticus sexton handskrivna böcker om danskarnas historia. Han var sekreterare åt Absalon och finns med i dennes testamente. Absalon byggde borgar och kyrkor på strategiska ställen. Åhus borg är troligen byggd av Absalon liksom Skeingeborg och Sövdeborg.  Historien var mycket turbulent vid den här tiden. Kungar och stormän slogs om makten; släkten var ofta värst. Jag ser fram emot Sven Rosborns bok om Absalon

 

 

Bokrean

På tisdag 26/2 börjar bokrean. En reakatalog har det kommit i brevlådan. De andra får en leta efter på nätet. I stort sett är det samma titlar som erbjuds. Förvånansvärt nog är det fullständiga mängder titlar som kom ut 2018; både fack-  och skönlitteratur. Hur kul är det? Överraskningarna är få. Förr i tiden kunde bokhandlarna gräva i källarvalven och plocka fram dyrgripar som en inte var förberedd på. Och en behöver inte ens infinna sig i bokhandeln och allra minst okristligt tidigt på morgonen. Nej, beställa på nätet och få hemkört. Glädjande är i alla fall att det finns en hel del klassiker att välja på, som Selma Lagerlöfs svit om Mårbacka, Förnuft och känsla av Jane Austen, En förlorad värld av Evelyn Waugh, Godmorgon, midnatt! av Jean Rhys, den gåtfulla författaren som var tyst i många år och alla ant att hon var död. Men – plötsligt publicerar hon en roman! Gruppen, Mary McCarthys klassiker om ett gäng flickor i 30 – talets New York som kom i nyutgåva häromåret finns nu med på rean. Snyggt omslag har den också. Förra året kunde en köpa Tove Janssons Noveller i ett snyggt ex. I år kommer Romaner med matchande omslag. En novellsamling innehållande noveller av åtta ryska mästare för 79 kr låter frestande. Rebecca av Daphne du Maurier kan en få till samma pris. Akademibokhandeln erbjuder Noveller av Katherine Mansfield, Vågorna av Virginia Woolf, Edith Södergrans Samlade dikter, En fördämning mot Stilla Havet av Marguerite Duras och Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson. Men varför måste stackars Emma av Jane Austen få ett så fult omslag? Vem kunde tro att både Linnea Axelssons August – belönade Aednan skulle komma på rea med en gång? Eller Magnus Västerbro likaledes August – belönade Svälten? Mordet på kommendören del 1 av Haruki Murakami kostar 89 kr; Mannen i skogen av Jens Liljestrand kan en få för 149 kr som medlemsförmån i Akademibokhandeln. Zadie Smiths Swing time och Alex Schulmans bok om sin mormor, Bränn alla mina brev, kostar båda 79 kr. Koka björn av Mikael Niemi är jag lite sugen på liksom Baka med bönor av Lina Waldemarson; Fäder och söner av Ivan Turgenjev och Noveller av norrmannen Kjell Askildsen. Ebba Witt Brattströms båda böcker Kulturkvinnan och andra texter och Kulturmannen och andra texter vore inte fel att ha. Michelle Obamas, Min historia, och Leif G W Perssons självbiografi, Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv och Ett jävla solsken, Fatima Bremmers bok om Ester Blenda Nordström finns också att få på årets bokrea. Trädgårdsböcker och matböcker finns det som vanligt en uppsjö av. För att nu inte tala om deckare!  Men det speglar ju utgivningen.

Ett hemligt liv

I måndags började en ny radioföljetong som verkar lovande. Ana Gil de Melo Nascimento läser debutromanen Nada där den  23 år gamla författarinnan Carmen Laforet skildrar en generationskonflikt. Carmen Laforets roman kom först ut 1945 och blev en omedelbar försäljningssuccé. 18 – åriga Andrea kommer till Barcelona för att studera vid universitetet. men livet på Calle Aruba hos släktingarna blir inte som hon tänkt sig. Nada har kallats en gotisk bildningsroman – och den börjar ganska spöklikt kan jag säga. Den skildrar en familj i förfall i ett krigsdrabbat Barcelona. Nada kommer ständigt ut i nya upplagor och är idag en av de mest översatta böckerna från spanska någonsin. 2017 kom den ut på svenska. Ge den en chans, vetja!

Så har Ett hemligt liv. Verner von Heidenstam och Kate Bang av Martin Kylhammar kommit ut. Det är ett gediget arbete på 646 sidor på fint papper, med breda marginaler och ett bra bildmaterial. Martin Kylhammar är vår tids främste kännare av Verner von Heidenstam och styrelseledamot i Stiftelsen Övralid. Han har använt sig av tidigare okänt material i form av massvis av kärleksbrev emellan Verner von Heidenstam och Kate Bang;  Kate Bangs dagböcker  som hon fört dagligen under tjugo år; rättegångsprotokoll; naziagenters infiltrationsrapporter och så vidare.  Till vardags är Martin Kylhammar professor vid Linköpings Universitet och innehar en gästprofessur vid Sorbonne.

 

*

HBO-serier, radioprogram och läsning

Jag måste säga att True Detectives 1 med Matthew McConaughey och Woody Harrelsen som polispartners var helt lysande. Del 2 började trögt men efter några avsnitt tog den sig. Colin Farrell , Kelly Reilly och Vince Vaughan. Del 3 portioneras ut avsnitt för avsnitt och påminner mera om del 1.

Radioföljetongen är fortfarande De osynliga av Roy Jacobsen i eminent uppläsning av skådespelaren Peter Andersson. Vitt hav heter nästa del. Del tre har titeln Fartygets ögon och är alldeles nyutkommen på Norstedts förlag i översättning av Staffan Söderblom. Lundströms bokradio börjar på allvar kl 08.00 på lördag morgon. Tre lördagar bakå har det handlat om Harry Martinson. I SVt 1 pågår en filmatisering av Mannen under trappan av Marie Hermanson och med Jonas Karlsson i huvudrollen.

Porträttfoto av författaren och journalisten Samar Yazbek.Minns inte om jag tipsat om Michael Ondaatjes nya roman Lyktsken. Han är ju mest känd för Den engelske patienten. Den här romanen tilldrar sig i London. 15 april kommer Michael Ondaatje till Författarscenen på Malmö stadsbibliotek 19 – 20.

Den syriska författaren och journalisten Samar Yazbek är aktuell på svenska med ”Nitton kvinnor: berättelser om syriskt motstånd”. Där fokuserar hon på de tysta, eller tystade, aktörerna bakom revolutionen: kvinnorna. På Författarscenen samtalar Yazbek med Carsten Jensen. Samtalet tolkas från arabiska. Måndag 18 mars, klockan 19.00–20.30

Den oförlikneliga Aase Berg skriver både dikter, essäer och litteraturkritik. I vår kommer hon med en roman med det rara namnet Haggan.

En bok som jag längtar lite särskilt efter är New Forest av den begåvade danska författarinnan Josefine Klougart. Jag har sett boken i sinnevärlden och den är så vacker.  Den kommer ut under januari. Den har granar på snittet också.

Niels Fredrik Dahl har skrivit en roman som heter Mor om natten. En son finner flera år efter moderns död hennes nattbok där hon skrev om sina nattliga tankar, drömmar och depressioner. Han lär känna sin mor i efterhand.

Jag hoppas verkligen att ingen missat det fina nya programmet i SVT I med Fredrik Lindström. Helt lyriskt heter det och går på bästa sändningstid 21 – 22 på onsdagar. Kända musiker tar sig an dikter för det mesta av äldre författare och tonsätter dem. Fredrik Lindström berättar om författaren och och talar med musikerna och är ofta väldigt personlig i sitt förhållande till lyriken. Väldigt trevlig programserie som en bara kan hoppas får hänga med länge.

Sedan sist

Och julen kom och julen gick. Adventsstjärnan och adventsstakarna ser malplacerade ut i morgonljuset. För att inte tala om den barrande, överbelastade julgranen. Den är liten och lagom och kläddes för första gången av barnbarnen själva. Jag vill städa ut, men maken vägrar. Ja. Men idag började en ny radioföljetong. De osynliga av Roy Jacobsen. Den fantastiske skådespelaren Peter Andersson läser. Jag är inte mycket för ljudböcker, men Peter Anderssons inläsning av Den döende detektiven (Leif GW) fick både maken och mig att sitta kvar i bilen efter det att vi nått vår destination. Boken var naturligtvis bra också. Roy Jacobsens bok är helt fantastisk. Månadens diktare i Dagens dikt är danska Inger Christensen.

Svensk Bokhandels Vårens böcker 2019 finns nu till utlån på biblioteket. Väldigt kort lånetid är det. Men det finns ett referensex att läsa på stället också. Vårens böcker förefaller mig tunnare än vanligt – till omfånget, alltså. Och jag känner inte igen chefredaktören heller. PeKå Englund heter han. Han är inte bra på matematik, avslöjar han.  Han hittar 84 debutanter men bara 79 debutböcker. En normalbegåvad läsare fattar genast hur det hänger ihop. PeKås ledare är hur som helst riktigt rolig och personlig. Så finns det ett intressant reportage som handlar om Otippade böcker i rampljuset. Det handlar om böcker som är som humlor. De flyger fastän de egentligen saknar kapacitet. Fyra otippade kioskvältare blev Agaat av Marlene van Niekerk; Ett litet liv av Hanya Yanagihara; Yahya Hassan av Yahya Hassan samt först och sist Expeditionen: En kärlekshistoria av Bea Uusma.  Jag råkar ha läst dem alla och håller helt med om de tre. Danske Yahya Hassans diktsamling sätter jag ett litet frågetecken för.                                                                                                                                                                                                                                                            I mitt förra inlägg nämnde jag en succébok av en japansk författare, Hideo Yokoyama, med titeln Sixtyfour. Nu ser jag att den kommer ut på svenska i mars och då heter den helt enkelt 64. Professor Micael Dahlén, mager som en sticka och med stort skägg och långt hår, är tillbaka med en bok om människan och hennes största intresse – träning. Starkt kul heter boken där en kan få lära sig att skapa rätt vanor, göra rödljussprint och Jesusarmhävningar. Kommer ut i april på förlaget Volante, om någon är intresserad. Den boken känns närmast som ett påhopp, tycker jag. Men jag ska så klart låna den. Jag ska också låna  Nitton            kvinnor. Berättelser om syriskt motstånd av Samar Yazbek.  Och jag vill också läsa Cannie Möllers nya roman Besökaren som sägs vara en fristående fortsättning på Lifterskan. Jag vill utfärda en klass 2 – varning för fristående fortsättningar. Vanligtvis är de inte så fristående som det sägs. ”Fristående” måste vara ett försäljningstrick. Jag håller just på med slutet på Historiska Medias serie Släkten. Än en gång vilseledd av det där med fristående har jag läst böckerna huller om buller. Del ett, Blandat blod, av Katarina Mazetti kommer att läsas sist; efter sista delen, Midsommarbrud, av Elisabeth Östnäs som jag håller på med nu. Inte bra. Men en oväntat intressant serie där jag repeterat svensk historia ifrån vikingatiden till 1400 – talet. Alla delarna har kvinnliga huvudpersoner och är skrivna av olika kvinnliga författare. Och som bredvidläsning har jag haft Dick Harrisons Sveriges historia 600 – 1350, Jarlens sekel, Stora döden m. fl. faktaböcker. Väldigt intressant att se hur väl de olika författarna lyckats levandegöra den tid de skildrar.

Önskelista

Julvisa

Nu står jul vid snöig port,
klappar på och myser:
kära barn, släpp in mig fort!
Här står jag och fryser.
Se, min korg är full och tung!
Båd’ åt gammal och åt ung
har jag gåvor rara:
får jag hos dig vara?
— Ja, kom kära jul!

Så börjar en julvisa av Zacharias Topelius som jag av någon outgrundlig anledning kan första versen på. De tre följande tror jag aldrig att jag varit i kontakt med. Den snöiga porten får en förmodligen se sig i månen efter och julmyset, ja, det kanske inställer sig så småningom. Men en önskelista är väldigt trevligt att sätta ihop. Nummer ett är ju lästid. Det finns såååå många böcker jag vill läsa och så lite lästid. En bok som jag kommit på att jag gärna vill ha är Den nya dagen gryr; Johan Svedjedals bok om Karin Boye. Det gick upp för mig när jag läste Ingrid Pärletuns nyutkomna bok om kvinnosakskämpen, rösträttsarbetaren, författaren, läraren, rektorn, föreläsaren, vännen och den orädda politikern Lydia Wahlström som tidigt varnade för det som höll på att hända i Tyskland.  Runt Lydia Wahlström rörde sig många kända män och kvinnor bland andra Karin Boye. Tre japanska böcker diametralt olika varandra står högt på listan. Dels är det Japan – kännaren Lars Vargös vackra biografi om den japanske 1600 – talspoeten Basho, som räknas som haikuns fader. Den andra boken är en spänningsroman som slagit världen med häpnad, nämligen Six Four av Hideo Yokoyama, Den tredje boken är Ikigai: Den japanska livskonsten till ett långt och lyckligt liv. I åtta kapitel går man igenom vad det är som gör att människorna på ön Okinawa, en så kallad blå zon, är så lyckliga och blir så gamla. Ett presentkort till vårens böcker vore inte fel heller. Då kommer Agnes Lidbecks tredje roman Gå förlorad och Erika Olofsson Liljedahl, Och bergen skall rämna. Hennes första roman var så bra; Någonstans brister himlen. Malin Persson Giolito gillar jag, men hennes Processen har jag inte läst. Jag har inte läst något alls av Patrick Engman men tänkte att jag kunde börja med Patrioter. En bok som jag nog måste skaffa mig är Jeanette Winterson, Juldagar: 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar

 

På tapeten

Författarmötet med Frida Skybäck var väldigt intressant. Hon var väldigt välorganiserad när hon berättade om researchen till sin historiska romaner. Den senaste boken tilldrar sig i London och heter Bokhandeln vid Riverside Drive. Frida Skybäck var energisk och glad och berättade att hon nu skriver på heltid. Hon tar det som ett vanligt 8 till 8 – arbete och väntar inte på att inspirationen ska flöda.

Bokens dag kom och gick och det sorlades förväntansfullt både utanför och i Röda salongen. Bokhandeln var på plats och alla författarna kom i tid. Första paret ut var Jonas Hassen Khemiri och Agnes Lidbeck. Helt otippat blev detta ett verkligt möte både mellan författarna och deras böcker. De båda programledarna behövde inte röra ett finger. Mellan Anders Roslund och Maja Lundgren fungerade det inte så värst bra och de hade inte så mycket gemensamt. Bo Roslund gick ut hårt medan Maja Lundgren var mera tillbakadragen och lite oorganiserad.

Som radioföljetong går Den underbare mannen av Sara Lidman. Hon läser själv på ett helt oemotståndligt sätt. Augustprisgalan gick av stapeln och det var  välförtjänta böcker som vann i fack – skön – kategorierna. Aednan är ett versepos om samernas historia. Fantastisk debut av Linnea Henriksson. Svälten: Hungerns år som formade Sverige av Magnus Västerbro.

För en gångs skull läser jag en ljudbok. Det är Silvervägen av debutanten Stina Jackson. Marie Richardson läser.  Jag övar ibland på att lyssna till böcker, men jag är inte förtjust. Jag får boken tolkad och jag går miste om mycket, tycker jag. Vidare läser jag andra delen i Historiska Medias serie Släkten, Sigrids hemlighet av Karin Wahlgren. 10 kvinnor har fått i uppgift att skriva en historisk roman genom hela Sveriges historia alltifrån vikingatiden på 900 – talet fram till 1400 – talet. Alla huvudpersoner är kvinnor. Det är ett intressant sätt att repetera svensk historia.

Författarmöten i sikte

Det är alltid lika roligt att möta författare; höra dem berätta om sitt skrivande och ha möjlighet att ställa frågor. Torsdagen den 15 september kan en ta sig till Biblioteket i Bjärnum och för ett möte med författaren Frida Skybäck. Hon är född och uppvuxen i Örkelljunga. Efter gymnasiet flyttade hon till London där hon också träffade sin man. Numera bor familjen i Lund där Frida Skybäck undervisar i språk och historia. Hon debuterade med en historisk roman 2011. Den senaste romanen som kom i år heter Bokhandeln vid Riverside Drive. Författarbesöket i Bjärnum börjar kl. 18.

På lördag den 17 november är det Bokens dag i Hässleholm 13 – 16. Minglet börjar redan 12.30. Fyra författare kommer att tala med Gunilla Wedding från Skånska Dagbladet och Pernilla Ekdahl från Norra Skåne. Anders Roslund är aktuell med nya thrillern Tre timmar och i höst blir det Sverigepremiär för den amerikanska filmatiseringen för hans och Börge Hellströms Tre sekunder. Agnes Lidbeck är aktuell med boken Förlåten, en historia om relationen om två omaka systrar. Våren 2018 kom också diktsamlingen Ur. Hon debuterade med romanen Finna sig 2017. Jonas Hassen Khemiris nya roman, Pappaklausulen, handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Hans mest kända roman är Ett öga rött, debutromanen.  Maja Lundgren är aktuell i höst med Den skenande planeten, en skruvad framtidsberättelse, präglad av humor och berättarglädje. En Pompeji i science fiction-miljö. Maja Lundgren har skrivit ett flertal romaner och har blivit mycket uppmärksammad för Pompeji och Myggor och tigrar.

 

Frukost med nobelförfattare

På lördag klockan 10 – insläpp 09.45 – är det storbokcirkel och frukost i Kulturcaféet på kulturhuset i Hässleholm. Immi Lundin, kulturjournalist,  författare och föredragshållare verksam vid författarskolan i Lund, och författaren Oline Stig samtalar om Alice Munro´s novell Dolly.  Som vanligt  är publiken välkommen att delta i samtalet. Alice Munro fick nobelpriset i litteratur med motiveringen  ”den samtida novellkonstens mästare”. Den lilla Novellix – novellen, Dolly,  får en på köpet när en köper sin frukostbiljett à 50 kr på biblioteket. Den omfattar endast 29 sidor men den innehåller mycket och här finns olika teman att diskutera. Det är nu sjätte året för storbokcirkeln. Immi Lundin har varit med hela tiden. Det är både intressant och trivsamt. Missa inte den här möjligheten!

 

För kännedom

Nobels fredspris 2018 delas mellan Denis Mukwege och Nadia Murad för deras kamp mot sexualiserat våld som vapen i krig och väpnade konflikter. Alldeles som av en händelse hade jag lånat hem Nadia Murads nyligen utkomna bok Den sista flickan: berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten. Hennes advokat och vän, Amal Clooney skriver så här i förordet:” År 2014 angrep Islamiska staten Nadias by i Irak och hennes liv som tjugoettårig skolelev slogs i spillror. Hon tvingades se sin mamma och sina bröder föras bort för att dödas och Nadia själv såldes vidare från den ena IS – medlemmen till den andra. Hon tvingades be, tvingades klä upp sig och sminka sig som förberedelse till våldtäkt, och en natt var det en grupp män som våldtog henne så brutalt att hon blev medvetslös. Hon visade mig ärren efter cigarettglöd och prygel. Hon berättade att IS – soldaterna under tiden kallade henne för ” en smutsig otrogen” och skröt om hur de tog yazidiska kvinnor och utplånade deras religion från jordens yta.”

Yazidierna är en liten folkgrupp vars religion är en blandning av kristendom, islam och mysticism. För dem är den sexuella renheten viktig. De förföljs hänsynslöst av Islamiska staten. Som ung 22 – åring reste Nadia runt i världen och vittnade om vad hon och många andra kvinnor utsatts för. Världen behövde veta. Flera länders regeringar rubricerar det IS utsätter yazidierna för som folkmord dock inte Sverige. Den sista flickan har kommit ut på Bonniers förlag.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier