Annons

Sofia Nerbrand: Äntligen kan även barn få covidvaccin

Regeringen öppnar för att också svenska ungdomar ska få skydd mot sjukdomen.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 november 2023 • Uppdaterad 9 november 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) konstaterar att ”det inte föreligger något juridiskt hinder för personer under 18 år att vaccinera sig mot covid-19 i Sverige och därmed inte heller för regionerna att erbjuda sådana vaccineringar.”
Socialminister Jakob Forssmed (KD) konstaterar att ”det inte föreligger något juridiskt hinder för personer under 18 år att vaccinera sig mot covid-19 i Sverige och därmed inte heller för regionerna att erbjuda sådana vaccineringar.”Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Nu ökar covidinfektionerna snabbt i antal. Det är hög tid att fylla på sitt vaccinationsskydd. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla i riskgrupper och dem som har fyllt 65 år att passa på att ta en spruta både mot covid-19 och influensa. Det finns tillräckligt med vaccin för alla över 18 år att ska få en påfyllnadsdos, och den chansen bör alla ta. Inte minst mot bakgrund av att så många medelålders har drabbats av postcovid, det vill säga ett batteri av besvär som är svåra att bli av med.

Regeringen öppnar nu för att även barn och ungdomar ska kunna få vaccinationsskydd mot covid-19. Det är verkligen på tiden. I stort sett alla andra länder har tillåtit vaccination av barn, men i Sverige har det inte varit möjligt ens för de föräldrar som har velat betala för det.

”Vi får hoppas att Region Skåne kommer att erbjuda denna möjlighet till barnfamiljer.”
Annons

Folkhälsomyndigheten har på svaga grunder förhindrat regionerna från att ge barn och ungdomar vaccin mot covid-19. Det är synd, eftersom en del barn faktiskt också får långtidscovid, och andra sprider smittan vidare till sköra individer. Även om pandemin är över dör fortfarande omkring 80 personer i veckan av covid-19 i Sverige. Hittills har 25 000 avlidit, vilket är långt mer än vad den vanliga influensan ställer till med.

Därför är det utmärkt att socialminister Jakob Forssmed (KD) kör över Folkhälsomyndighetens beslut. Vaccinen har använts så mycket att vi vet att de ger få biverkningar, och det nya uppdaterade vaccinet är godkänt för barn över 6 månader.

Vi får hoppas att Region Skåne kommer att erbjuda denna möjlighet till barnfamiljer. Vårdcentralerna i Skåne började vaccinera allmänheten i tisdags och privata Macc erbjuder vaccin mot covid-19 på sina mottagningar i Åhus, Kristianstad och Hässleholm.

Vaccinerna är helt och fullt subventionerade och är således avgiftsfria. Vaccinet har visat sig vara det bästa sättet att skydda sig mot lidande och död och att bromsa smittspridningen i befolkningen, så har man inte bokat tid är det dags nu.

Men det är också viktigt att vi håller oss hemma om vi har förkylningssymptom. När det gäller smittsamma sjukdomar gäller verkligen devisen en för alla, alla för en.

Annons
Annons
Annons
Annons