Är spelet om makten viktigast?
Medias närmast hysteriska intresse för det politiska spelet och kampen om makten riskerar leda till att människor får en felaktig bild av vad politik egentligen handlar om. Spelteorierna göder missnöjet och missnöjespolitikerna.
Ungefär så brukar jag och andra politiskt aktiva uttrycka oss. Jag tycker det är befogat. Nästan alla politiskt aktiva jag känner drivs av en ärlig ambition att förändra världen, göra den bättre. Självklart är kampen om makten viktig, men makten är ett medel, inte ett mål i sig.
Ibland tvivlar jag emellertid.
Arbetsförmedlingen varslade nyligen 4 500 av sina anställda. Det motsvarar ungefär en tredjedel av hela myndigheten. Även för Kriminalvården väntar uppsägningar, förvisso inte lika många, men det har signalerats att det kan handla om hundratals.
Det här är inte resultat av att förslag mejslats fram och sedan processats och diskuterats innan beslut tagits. Nej, de dramatiska förändringarna beror på att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag röstades igenom. Ett budgetförslag som togs fram i all hast och framför allt; de ansvariga för budgetförslaget har inga som helst möjligheter att ta ansvar för följderna. M och Kd vann en budgetomröstning men förlorade kampen om regeringsmakten.
Vänner av ordning och reda kan förstås fråga sig om det är så farligt. Nästan alla partier, inklusive regeringspartierna, har sagt att de vill förändra Arbetsförmedlingen. Kriminalvården kämpar med underskott, och oavsett vem som bestämmer lär det bli svårt att undvika neddragningar. Dessutom minns vi alla hur nästan en miljon statsanställda i USA nyligen tvingades klara sig utan löner. Lite oreda borde vi tåla, kanske en del resonerar.
Jo, men jag vill inte ha ett samhälle där viktiga verksamheter – för i Sverige betraktar vi med all rätt offentliga verksamheter som viktiga – hotas av politisk godtycklighet och obefintliga analyser och underlag.
Självfallet är det inget konstigt att Moderaterna och Kristdemokraterna vill ha en annan politik. Det är väl bekant att båda partierna vill sänka skatter och dra ner på offentlig verksamhet mer än många andra. Det märkliga är att politiker driver igenom dramatiska förändringar väl medvetna om att de inte kan ta ansvar för konsekvenserna.
Viljan att värna verksamheterna vägde lättare än ambitionen att sätta krokben för sina politiska motståndare. Det politiska spelet var viktigare än ansvaret för statens verksamhet.
Självklart, allt kan rättas till. Nu har vi äntligen en ny regering och den kan om ett knappt år justera en del skatter och när det är dags att lägga en ny budget kan den baseras på ett mer gediget underlag.
Trots det, enskilda har kastats ut i ovisshet och jag befarar att människors förtroende för politiker i största allmänhet har skadats. Jag tror nämligen att människor förväntar sig att vi som är politiker försöker ta ansvar och göra saker och ting bättre, oavsett om vi tillhör en regering eller sitter i opposition. Kort sagt, människor tror att vi är precis så seriösa som vi säger att vi är.
Jag tror människor förväntar sig att när valet är över är också spelet om makten över.