Barnadödligheten minskar – men inte fort nog
Risken att dö är högst de första månaderna i livet. Men statistiken över barnadödligheten i världen handlar om risken att dö före fem års ålder.
Världen har blivit bättre, även på detta område. Förra året dog 39 barn av 1 000 innan de fyllt fem år. Det är en minskning med tre från året före och från 77 vid det senaste sekelskiftet.
Trots den tydliga minskningen innebär det att 5,4 miljoner barn dog före fem års ålder i fjol. Det är naturligtvis alldeles för många.
Skillnaderna mellan olika delar av världen är också enorma. I Europa dör bara fem små barn av 1 000 medan barnadödligheten i Afrika söder om Sahara är hela 76. Även här har den dock minskat snabbt – den har halverats sedan sekelskiftet.
Orsakerna till att barn dör är ofta ganska triviala, sjukdomar som malaria, diarréer och lunginflammation, som borde gå att bota eller förhindra relativt enkelt.
I några länder i Afrika liksom i Mellanöstern har också krig orsakat många barns död.
FN:s barnorgan Unicef har tagit fram rapporten om barnadödligheten och gör, liksom många andra, stora insatser för att förändra situationen.
Bland det viktigaste man kan göra för att begränsa barnadödligheten är att stärka kvinnornas, mammornas, ställning. Barn till kvinnor utan utbildning har dubbelt så stor risk att dö.
Att stärka kvinnorna skulle också ha en stark allmän utvecklingseffekt i de minst utvecklade länderna.
Yngve Sunesson