Annons

Katarina Erlingson: Bättre företagsklimat kräver starkare ledning i Kristianstad

Budgetdebatten i kommunfullmäktige visar på skillnader i vilja och kanske också förmåga mellan majoritet och opposition. Styret behöver fokusera mer på att förbättra företagsklimatet.
Katarina ErlingsonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 juni 2024
Katarina Erlingson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Budgetfullmäktige. Kommunalrådet Camilla Palm (M) behöver fokusera mer på företagsklimatet och rekrytera en riktigt bra kommundirektör för att förbättra utvecklingen i Kristianstad.
Budgetfullmäktige. Kommunalrådet Camilla Palm (M) behöver fokusera mer på företagsklimatet och rekrytera en riktigt bra kommundirektör för att förbättra utvecklingen i Kristianstad.Foto: Mikael Persson

En opposition som vill något och en majoritet som förvaltar. Den bilden försökte åtminstone oppositionen sätta vid tisdagens budgetsammanträde med Kristianstads kommuns högsta beslutande politiska organ, kommunfullmäktige. Och debatten verkade bekräfta den bilden. Flera socialdemokrater, inte bara oppositionsrådet Ulrika Tollgren, äntrade talarstolen med konkreta förslag, medan företrädare för de styrande partierna M-SD-KD mest verkade ducka för besvärliga frågor.

Liberalernas gruppledare Daniél Tejera lät som den oppositionspolitiker han är. Han riktade i sitt inledningsanförande hård kritik mot majoriteten och undrade retoriskt om ”vi” kan lita på styret. Han efterlyste vision och handlingskraft, något som det verkligen verkar vara brist på inom den politiska ledningen.

Annons

Den ekonomiska framtiden för Kristianstads kommun ser lite ljusare ut i år än vid förra årets budgetsammanträde. Om det håller i sig får vara osagt. Inflation och en osäker omvärld kan påverka. Den styrande majoriteten har satt ett överskott på 1,25 procent, vilket flera oppositionspartier hade synpunkter på. I vanlig ordning gör S-politiker, åtminstone i opposition, av med pengar så gott de kan, generellt bara övertrumfade av Vänsterpartiet, alltså som det brukar vara.

Socialdemokraternas budgetförslag bygger på en nollbudget, alltså inga pengar att spara för framtiden. Det är en ansvarslös politik, även om partiet är i opposition. Att ha 2 procent i överskottsmål är brukligt och önskvärt inom kommunal ekonomi. Jämfört med S är M-SD-KD-budgeten något så när ansvarsfull, även om man så sent som förra året också hade en budget där intäkter och kostnader gick jämnt upp. På pappret, alltså. För i verkligheten brakade ju underskottet iväg rejält.

Det är tydligt att Miljöpartiet saknas i fullmäktige i Kristianstad. Orden klimat och miljö lyste med sin frånvaro i talarstolen, det var bara Vänsterpartiets Mikael Persson som fick in någon indirekt koppling när han, ännu en gång, lyfte flygplatsen. Det är sorgligt, inte minst i en kommun som har en sådan stor risk för översvämningar.

Företagsklimatet engagerar emellertid, något annat vore konstigt när kommunen är sämst av de skånska kommunerna i Svenskt Näringslivs rankning under våren. Men nog kändes kommunstyrelsens ordförande Camilla Palm (M) märkligt lam när hon i sitt inledningsanförande bara pratade allmänt om att främja företagande och hoppades på ett nytt näringslivsprogram. Det krävdes ett antal inlägg och replikskiften för att Camilla Palm så småningom skulle ge något klarare besked.

Centerpartiets Qalinle Dayib kom med konkreta förslag, till skillnad från de flesta andra. Han föreslog ett näringslivsutskott med gruppledarna för alla partier och ville också ha ett företagscenter hos kommunen där företagen enkelt kan få hjälp. Camilla Palm kom så småningom med svaret att kommunstyrelsens arbetsutskott hanterar näringslivsfrågorna, men ”glömde” nämna att Centerpartiet inte har en plats där. Visst, C-förslaget kan verka onödigt, men skulle samtidigt ge en viktig signal till näringslivet att en politisk instans enbart fokuserar just på företagsklimatet.

Pernilla Blixt (L) framhöll att det bristande företagsklimatet handlar om kultur och förhållningssätt, vilket hon borde veta som tidigare näringslivschef i kommunen. Kommunledningen är osynlig och verkar inte ha någon större förmåga att leda, så Camilla Palm har mycket att jobba på och förbättra. Förhoppningsvis kan en kommande ny kommundirektör få mer fart på arbetet kring att förbättra företagsklimatet, även om denne behöver stöd från den politiska ledningen. Det sistnämnda kan emellertid bli svårt med nuvarande besättning.

Kommunfullmäktige i Kristianstad debatterade budgeten på tisdagen.
Kommunfullmäktige i Kristianstad debatterade budgeten på tisdagen.Foto: Mikael Persson
Annons
Annons
Annons
Annons