Annons

Anela Murguz: Böcker ska läsas – inte ligga som prydnad

Det säger något om vår samtid att böcker numera fungerar som en inredningsdetalj.
Anela MurguzSkicka e-post
Signerat • Publicerad 3 januari 2022
Anela Murguz
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Fyllda bokhyllor allt ovanligare i Hemnetannonser.
Fyllda bokhyllor allt ovanligare i Hemnetannonser.Foto: Janerik Henriksson/TT

En ”coffee table book” om ”coffee tables”. Hur kom du på den idén?! 

Det är programledaren Regis Philbin som ställer frågan till Kramer i ett gästspel i Seinfeld. Alltså satte en av västvärldens mest berömda komediserier fingret på en rätt märklig inredningstrend redan för drygt 30 år sedan: Innehållslösa böcker som utfyllnadsprydnad.

Vad man väljer att pryda sitt hem med, och hur man gör det, står var och en fritt att välja själv. Men nog säger trenden något om den tid vi lever i. Framför allt hur nedvärderat bildning numera är.

Annons

För trots att det är rätt uppenbart att de barn som växer upp med välfyllda bokhyllor och högutbildade föräldrar klarar sig bättre i skolan plockar medelklassen nu bort bokhyllan. Den passar inte i den minimalistiska livsstilen.

Medan bokhyllan tas ned får boken en annan funktion – som smycke i hemmet. Mycket riktigt är inredningsdetaljen dyr. På Gina Tricots hemsida kan man exempelvis beställa hem ”Chanel Catwalk”, som de själva kallar för coffee table-bok, för 699 kronor. Och på Akademibokhandelns hemsida finns en hel avdelning för så kallade coffee table-böcker.

”Men det är fortfarande ytan som är viktigare än innehållet. Och något mer fördummande än så kan jag inte tänka mig.”

Visserligen uppmuntrar Akademibokhandeln till läsning av dessa böcker när de skriver att det är ”en fin inredningsdetalj lika mycket som en intressant och inspirerande bok”. Men det är fortfarande ytan som är viktigare än innehållet. Och något mer fördummande än så kan jag inte tänka mig.

Det är mycket möjligt att inredningsböckernas intåg på marknaden och i hemmen är en revansch mot att bokhyllorna monterats ner. Men samhällets sviktande intresse för böcker och läsning är något som går igen på flera områden. Svenska ungdomars fallande läslust är ett exempel. Den svenska skolans snålande på läroböcker ett annat.

Det är med andra ord inte alls säkert att läslusten i samhället skulle öka av att böcker numera i allt högre grad fungerar som prydnader istället. Dessa böcker är primärt inte till för att läsas. Men det är trots allt en bättre trend än den som gick ut på att välfyllda bokhyllor skulle försvinna helt.

Anela Murguz är ledarskribent på Borås Tidning. Detta är en gästkrönika på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons