Bra att Andersson backar om skatterna

Opinion Det här är en seger för Centerpartiet som drivit en intensiv kampanj mot avståndsskatten under lång tid.
Opinion • Publicerad 27 februari 2017 • Uppdaterad 30 november 2021

Förra veckan konstaterades på denna sida att regeringen inte haft någon succé med sina nya skatter.

Bankskatten fick hård kritik från alla håll för att drabba många andra företag än banker och för att den skulle leda till en omfattande nedläggning av kontor, inte minst i glesbygden. I fredags lovade finansminister Magdalena Andersson (S) att det inte blir något förslag om bankskatt, vilket finansmarknadsminister Per Bolund (MP) redan tidigare antytt.

Nästa skatt att skrotas blev avståndsskatten, den som regeringen kallar vägslitageskatt och som skulle konkretiseras av en utredning i morgon. Redan i går deklarerade Magdalena Andersson att det inte blir någon vägslitageskatt. ”Med förslaget riskerar svenska åkares konkurrenskraft att försämras. Det är inte acceptabelt”, förklarade Andersson i går. Därmed inser hon att argumenten mot skatten är för starka, eftersom den beskattar biobränslen lika hårt som fossilbränslen och alltså inte har någon positiv miljöeffekt och slår hårdast mot landsbygden som saknar alternativa transportmöjligheter.

Det är bra att Socialdemokraterna i regeringen inser verklighetens villkor. En så kallad vägslitageavgift skulle, som Magdalena Andersson konstaterar, drabba åkarna. Men framförallt skulle det drabba näringslivet i glesbygden, bland annat eftersom lastbilar är den enda transportmöjligheten för exempelvis virke från skogen, grunden för Sveriges viktigaste exportnäring. Den ytterligare bördan på landsbygden hade varit orättvis.

Det här är en seger för Centerpartiet som drivit en intensiv kampanj mot skatten under lång tid. Det är också en seger för alla som skulle drabbats av skatten.

För Miljöpartiet, som tvingat fram utredningen och regeringens intentioner att införa en skatt på lastbilstrafik, är det en ny nesa som knappast stärker språkrörens ställning eller partiets stöd i opinionen

Socialdemokraternas nya överkörning av MP är dock ovanligt välkommen.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.