Annons

Centerpartiet behöver en brutalt uppriktig valanalys

Efter ett smärtsamt förlustval måste Centerpartiet göra en genomgripande valanalys. Och den måste få ta tid för att det inte bara ska bli en kosmetisk produkt.
LEDARE • Publicerad 19 september 2022
Detta är en ledare i Norra Skåne. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
I spåren av Annie Lööfs avgång behöver Centerpartiet inte bara välja ny partiledare utan också arbeta med sin eftervalsanalys.
I spåren av Annie Lööfs avgång behöver Centerpartiet inte bara välja ny partiledare utan också arbeta med sin eftervalsanalys.Foto: Anders Wiklund/TT

När centerledaren Annie Lööf drygt fyra veckor innan valet deklarerade att Centerpartiet föredrog Magdalena Andersson som statsminister före Ulf Kristersson surrades Centerpartiet i valet till den rödgröna masten. Om det var ett drag som bidrog till valförlusten eller minimerade förlusten kommer det att tvistas om. På denna ledarsida uttrycktes till exempel förvåning över att Lööf och hennes parti inte höll fast vid linjen som ett självständigt grönt och liberalt alternativ i politikens mitt.

Oavsett tro och tolkning av vilken betydelse vägvalet innebar är Centerpartiet i behov av en nystart efter det dubbla valnederlaget. En nystart som kommer att ske utan Annie Lööf som partiledare efter att hon meddelat sin avgång.

Annons

Efter en smärtsam valförlust är det frestande att snabbt hitta enkla förklaringar. Och då ofta förklaringar som passar det egna narrativet. Likaledes är det lätt för utomstående att spekulera snarare än att göra hemläxan. Här finns det anledning för Centerpartiet såväl som andra partier att ha is i magen och inte leta efter snabba förklaringar till motgångar eller framgångar.

”Efter en smärtsam valförlust är det frestande att snabbt hitta enkla förklaringar.”

Till exempel krävs en djuplodande analys över varför samtliga de fyra borgerliga partierna tappade röster. Det är lätt att glömma bort att M, KD och L också tappade trots att de yttre förutsättningarna för valframgång för de enskilda partierna var mycket goda. Risken är uppenbar att dessa partier i glädjen över att kunna bilda regering (sen återstår att se hur det blir med regeringens konkreta utseende) glömmer att göra en ärlig analys.

”Centerpartiet har en roll att fylla som ett borgerligt parti som står upp för medmänsklighet och liberala värden.”

För Centerpartiets del är det inget tvivel om att en valanalys behövs och behöver vara djupgående. Vart har väljarflödena gått och varför? Vilka av de vägval partiet gjorde under den senaste mandatperioden har varit lyckosamma och vilka har varit mindre lyckade? Och hur ska de svidande förlusterna i de kommunala valen på många håll hanteras? Sist men inte minst gäller det att hitta var potentialen finns både vad gäller sakfrågor och väljargrupper. Detta arbete måste få ta tid och förutfattade meningar stå tillbaka för ordentlig analys. Det blir extra viktigt då partiet också ska välja ny partiledare. Valet av ny partiledare får dock inte följas av en valanalys som är tillrättalagd för att passa den personen och den inriktning personen företräder. Analysen behöver vara brutalt uppriktig.

I partiledarfrågan är det vidöppet kring vem som kommer att efterträda Lööf. Någon klar favorit finns inte. Här behöver Centerpartiet dessutom fundera på om det ska vara en person som finns bland de 24 riksdagsledamöterna eller om man kan tänka sig att ha en partiledare som inte finns i riksdagen. Det sistnämnda fallet är en utmaning som är svår att hantera men samtidigt öppnar för namn som Anna-Karin Hatt, Emil Källström och Magnus Ek.

Centerpartiet har en roll att fylla som ett borgerligt parti som står upp för medmänsklighet och liberala värden. Inte minst viktigt blir det i ett läge där de tre övriga borgerliga partierna kommer tvingas till stora eftergifter till Sverigedemokraterna.

Johan HammarqvistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons