Annons

Christer Nylander: Christer Nylander: Glasa in gågatorna i Kristianstad

Stadskärnans överlevnad hänger på nytänkande och handlingskraft.
Christer Nylander
Ledare • Publicerad 3 juli 2023 • Uppdaterad 4 juli 2023
Christer Nylander
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

Kristianstad har en vacker stadskärna. Visst är det trist att många skyltfönster vittnar om att cityhandeln tappar kraft, men lyfter man blicken ser man gamla vackra hus med historia, hus som är lagom höga för att solen ska nå in till gågatorna.

De senaste decenniernas trender har slagit hårt mot många stadskärnor. När jag var liten fanns allt man behövde i city. Nu tvingas allt fler butiksägare konstatera att det inte bär sig att ha en stor lokal i centrum. Senast ut var Kapp-Ahl. Folk handlar på nätet och i stormarknader utanför stan.

”Det vi gör nu påverkar hur det blir sen.”
Annons

Vi har svårt att tänka i alternativa framtider. Vi tror att det vi ser nu kommer att fortsätta och förstärkas. Men sanningen är ju att det vi gör nu påverkar hur det blir sen. Om vi fortsätter som nu lär utvecklingen fortsätta ungefär i den riktning den har nu, men om vi agerar annorlunda blir framtiden också annorlunda. Det gäller allt. I stort och i smått. Det finns oändligt många möjliga framtider.

Så, är det inte dags att börja tänka annorlunda om stadskärnans framtid? Borde vi inte gemensamt fundera på vad som kan göras för att Kristianstads centrala gator ska vara en levande plats med många människor och upplevelser?

Att högskolan nu kommer närmare är ett steg i rätt riktning. Nya rättscentrum är också en viktig pusselbit. Vad kan man mer göra? En sak är naturligtvis att ändra vårt eget beteende. Om ingen åker till centrum för att handla, umgås, äta och leva så kommer centrum inte att vara levande.

Men mer kan göras. Låt mig ge några idéer som kanske kan bidra till fler nya tankar kring hur city kan leva upp igen.

Skynda på starten av en ny kommunal gymnasieskola i den tomma delen av gallerian. Tyvärr verkar den nya politiska majoriteten tveka. Det får konsekvenser. Gör om och gör rätt.

Återuppväck idén att glasa in gågatorna. För några år sedan diskuterades möjligheten att sätta tak över gågatorna för att förlänga tiden då man kan sitta ute och äta eller bara flanera utan att frysa. Det stoppades då på grund av att den gamla stadsmiljön skulle skyddas. För den som värnar stadskärnan måste rimligen ett glastak över gågatan vara ett mindre problem än tomma skyltfönster. Dags för omprövning!

Var mer generös med parkeringar, skötrum och toaletter. Det är inte konstigt att barnfamiljer väljer att köra till bekväma köpcentrum istället för till stadskärnor. Vill man ha dem tillbaka måste man göra det lika enkelt, bekvämt och attraktivt att åka in till stan.

Ta vara på Kristianstads styrkor. Kan man göra mer av kanalerna, kanske en ny kanal mitt i Nya Boulevarden? Kan man göra mer av kulturen – måhända ett Mirómuseum, eller samarbete med Wanås? Kan man ge restaurangerna bättre villkor? Kan man bygga fler attraktiva bostäder centralt?

Om man nu börjar tänka radikalt och agera annorlunda kommer man se en annan framtid än om allt fortsätter som nu. Mina förslag är kanske inte nya, tillräckliga eller ens genomförbara, men förhoppningsvis kan de leda till att andra tänker nytt. Det är dags för lite kreativt nytänkande.

Christer Nylander är fristående krönikör på ledarsidan. Han är ordförande för tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet och var tidigare riksdagsledamot för Liberalerna.

Annons
Annons
Annons
Annons