Annons

Benjamin Silberstein: Därför måste Israels krig fortsätta

Hamas ledare menar vad de säger om att utrota den judiska staten.
Benjamin Silberstein
Ledare • Publicerad 8 november 2023
Benjamin Silberstein
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Ghazi Hamad, medlem i Hamas politbyrå, lovade häromdagen att organisationens hänsynslösa attack den 7 oktober kommer att upprepas ”en andra, tredje, fjärde gång”.
Ghazi Hamad, medlem i Hamas politbyrå, lovade häromdagen att organisationens hänsynslösa attack den 7 oktober kommer att upprepas ”en andra, tredje, fjärde gång”.Foto: Bilal Hussein

Vad är det egentligen Israel försöker åstadkomma i Gaza? Många i omvärlden verkar tro att kriget är en sorts hämnd för Hamas bestialiska terrordåd lördagen den 7 oktober, som att gränsen för vad Israel har rätt att göra går när det dör lika många palestinier i kriget som det dog israeler i Hamas attack. Det är ett absurt sätt att se på krig, konflikt och självförsvar Även om det sällan uttalas i sådan klartext verkar mångas lättvindiga ställningstagande mot Israel ändå baseras på ett sådant resonemang.

Men hämnd i sig ger inget skydd. Vad Israel vill är att se till att Hamas aldrig igen kan genomföra en massaker och kidnappningsoperation mot uteslutande civila israeler som den som utlöste kriget. Inom Israel har en självrannsakan inletts om hur säkerhetsetablissemanget och det politiska styret kunde underskatta hotet från Hamas, trots uppgifter både från underrättelsetjänsten och vanliga israeliska invånare nära gränsen till Gaza om att Hamas övade nära gränsen och förberedde just för att invadera israeliska byar.

Annons

När ledare för Hamas talar finns det anledning att lyssna. I slutet av oktober intervjuades Ghazi Hamad, en högt uppsatt ledare för Hamas, av den libanesiska tv-kanalen LBC. Där lovade han att organisationens hänsynslösa attack den 7 oktober kommer att upprepas ”en andra, tredje, fjärde [gång]”. Det höga priset, som Hamas låter det palestinska folket betala, är organisationen ”redo att betala … vi är stolta över att offra martyrer.” Ghazi Hamad säger också att Hamas kamp ”självklart” innebär att Israel måste utrotas från jordens yta och upphöra som stat.

Det finns en nödvändig debatt att föra inom Israel om landets målsättningar och strategi i kriget. Ett stort problem är att regeringen fortfarande är otydlig med vad den vill åstadkomma. Vad innebär det att få bort Hamas från makten i Gaza? Räcker det att neutralisera Hamas förmåga att attackera Israel från Gaza, eller ska organisationens hela infrastruktur i Gazaremsan krossas? Det finns en stor risk att man fastnar i ett långt och utdraget krig med stora dödssiffror på båda sidor om man inte definierar ett klart slutmål för vad invasionen av Gaza ska åstadkomma.

Men att Israel är skyldigt att skydda sin befolkning från Hamas råder det inget tvivel om. Därför måste man åtminstone neutralisera Hamas militära förmågor i Gaza för att se till att organisationen inte kan upprepa massakern. Inom Israel finns radikalt olika synsätt på ockupationen av Västbanken, som vänstern helt vill avsluta, och den yttre högern göra permanent. Men det råder i stort sett konsensus om kriget mot Hamas.

Kriget mot Hamas handlar inte bara om terrorattacken den 7 oktober, utan om det som Hamas ledarskap har gjort väldigt tydligt. De vill rikta en framtida ström av liknande attacker till dess att Israel upphör att existera. Israel lyssnar på vad Hamas säger och måste agera därefter.

Benjamin Katzeff Silberstein är filosofie doktor i historia och föreläsare vid universiteten i Tel Aviv och Jerusalem.

Benjamin Katzeff Silberstein.
Benjamin Katzeff Silberstein.
Annons
Annons
Annons
Annons