Annons

Sofia Nerbrand: Det är en skam att V ställer in manifestationen för Kristallnatten

Hamas mördade fler judar den 7 oktober än de som dödades under Kristallnatten 1938. Antisemitismen väller nu fram i hela västvärlden. Men då överger vänstern svenska judar.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 november 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Minnesstund för Kristallnatten i Hässleholm för ett par år sedan.
Minnesstund för Kristallnatten i Hässleholm för ett par år sedan.Foto: Lasse Ottosson

Det är för ynkligt. Vänsterpartiet, som har haft en god tradition att uppmärksamma nazisternas väldiga pogrom mot judar natten den 9 november 1938, ställer i sista stund in årets planerade manifestation i Kristianstad. För ”vi känner oss inte så väl till mods”, förklarar Jan Nordström (V) och åsyftar kriget mellan Hamas och Israel.

Som om de judar som föll offer för 85 år sedan eller dagens svenska judar har något med dagens krig att göra.

Annons

Vänsterpartiets bristande solidaritet med de som är verkligt utsatta i Sverige just nu – den judiska minoriteten – är hårresande. Människor av judisk börd är på goda grunder livrädda efter terrordådet för en månad sedan; Hamas mördade, skändade, lemlästade och kidnappade barn, dansande ungdomar, kvinnor och åldringar. Inne i Israel. För att de var judar.

Brutaliteten får en att tappa andan, men vi får inte tappa orden – eller tappa modet att samlas och protestera mot judehatet. Det är viktigt att hålla högtidstal om det som har varit, efter Förintelsen har många sagt ”aldrig igen”. Men det är avgörande att stå upp och säga ifrån när det bränner till här och nu.

”Vänsterpartiets bristande solidaritet med de som är verkligt utsatta i Sverige just nu – den judiska minoriteten – är hårresande.”

Den antisemitiska våg som har sköljt genom västvärlden under de senaste veckorna är skrämmande. Hotell med judiska ägare trakasseras i Spanien, judiska hem märks med Davidsstjärnor i Tyskland, judiska begravningsplatser bränns i Österrike, judiska studenter hotas på amerikanska elituniversitet, människor firar Hamas terrorattack i London och Malmö – och slagord om att utradera Israel hörs på Lunds, Helsingborgs och Kristianstads gator.

I hjärtat av Stockholm marscherar ändå ledande vänsterpartister i Palestinademonstrationer som skanderar att den judiska staten ska vältas i Medelhavet.

Vänstern har inre konvulsioner över att både säga sig vilja bekämpa rasism, stå på minoriteters och Palestinas sida och nu tvingas konstatera att Hamas är en terrororganisation som drivs av ett glödgande judehat. De klarar inte av den inneboende motsättningen väl. Såväl kulturvänstern som företrädare för S, V och MP är alldeles för tysta om den exploderande antisemitismen i Sverige.

För missta er inte. Det öppna samhället, den liberala demokratin, har våldsamma fiender. Deras tankegods får inte fortsätta förgifta vårt samhälle.

Det börjar med judarna, men det slutar inte med judarna. Islamisterna mördar nu även svenskar – för att de är svenskar.

Det är hög tid att sätta stopp. Statsmakten måste garantera säkerheten för alla medborgare, särskilt den nationella minoriteten judar.

Alla behöver också säga ifrån när unkna och farliga värderingar dyker upp. På jobbet. I skolan. Bland vänner. Och på torget. Svenska judar ska veta att de inte är ensamma. Att vi är många – från höger till vänster – som backar dem.

Privatpersoner i Lund arrangerade en viktig manifestation mot antisemitism i fredags, och på ett stillsamt torgmöte i Malmö i söndags lästes samtliga 240 namn upp på dem som Hamas har tagit som gisslan i Gaza.

Annons

Ett polistillstånd för en allmän sammankomst kostar 340 kronor.

Vem tar upp handsken i Kristianstad efter att Vänsterpartiet så nesligt har kastat in handduken?

Annons
Annons
Annons
Annons