Digitalmomsen sänks – det borde gjorts tidigare
Äntligen! Det utropet hördes säkert i både tidningshus och på bokförlag, när det kungjordes att momsen på digitala tidningar och böcker ska sänkas till samma nivå (sex procent) som på tryckta skrifter.
Att momssatsen ska vara densamma oavsett om en text trycks på papper eller kan läsas digitalt har varit ett krav från branschen länge. De svenska regeringarna har vägrat gå före ett gemensamt EU-beslut, men efter att EU enades i oktober har Magdalena Andersson inte längre haft en ursäkt för att förhala beslutet. Från den 1 juli blir det alltså enhetlig moms.
Det är hög tid. Tidningsbranschen är pressad av en i stort sett halvering av annonsintäkterna på tio år och en snabb nedgång i de tryckta upplagorna.
Digitala intäkter kan långt ifrån kompensera det ekonomiska bortfallet, även om de flesta tidningar nu genom att ”låsa in” nästan alla texter försöker kompensera sig. Flera tidningar har lyckats få betydligt fler betalande digitala läsare. Med momssänkningen blir lönsamheten lite bättre.
Även bokbranschen blir allt mer digital. Förra året ökade det digitala bokläsandet med 33 procent medan den totala bokläsningen ökade med 4,9 procent. Intäkterna ökar inte lika mycket, så den enhetliga momssatsen är ett sätt att göra bokutgivning lite mer ekonomisk.
Det är viktigt, för både läsning i allmänhet och tidningsläsning i synnerhet ökar förutsättningarna att fungera väl i samhället.
Yngve Sunesson