Annons

Ida Arnstedt: Elprischocken i Skåne hade kunnat undvikas

Regeringen skyller de höga elpriserna på Putin. Den borde se sig i spegeln istället.
Ida Arnstedt
Ledare • Publicerad 20 maj 2022
Ida Arnstedt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Slirar. Energiminister Khashayar Farmanbar (S) kritiseras för uttalanden om kärnkraften som inte stämmer.
Slirar. Energiminister Khashayar Farmanbar (S) kritiseras för uttalanden om kärnkraften som inte stämmer.Foto: Christine Olsson/TT

Putin-priser är S-regeringens förklaring till de rekordhöga elpriserna. Både statsminister Magdalena Andersson och energiminister Khashayar Farmanbar valde att hänvisa till de skenande ryska gaspriserna när Sveriges elpriser ökade i vintras. Men det var långt ifrån hela sanningen. ”Kaliber” i P1 (16/5) har granskat vad som ledde fram till vinterns elprischock och det är i allra högsta grad regeringens politiska beslut som är den egentliga orsaken.

”På punkt efter punkt visar Kalibers granskning hur energiministern säger en sak, och experterna en annan.”

Den 31 december 2020 stängdes kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 utanför Varberg av, men bara ett par år innan hade även Ringhals 2 och två reaktorer i Barsebäck släckts ner. Regeringen menade att nedstängningarna inte skulle påverka elpriserna eftersom vindkraften byggts ut kraftigt under samma tidsperiod. Men de flesta vindsnurrorna har satts upp i norra Sverige, vilket gav låga elpriser i norr medan elpriserna kunde rusa i söder. Om inte reaktorerna i Ringhals hade lagts ner hade södra Sveriges elpriser kunnat vara 30 till 50 procent lägre,, enligt en rapport från Energiforsk.

Annons

Khashayar Farmanbar har återkommande hävdat att den minskade kärnkraftsproduktionen inte har något med regeringens politik att göra, utan att det istället var ett rent kommersiellt beslut från Vattenfall. Men företagets produktionschef Torbjörn Wahlborg, förklarar att beslutet om nedstängning togs efter att regeringen kraftigt höjde effektskatten på kärnkraft 2015.

När Kaliber konfronterar Farmanbar med detta blir hans svar att ”man kan ha olika bild av verkligheten”. Han säger även att elpriserna kommer bli lägre inom ett till två år när den havsbaserade vindkraftverken är utbyggd, men myndigheten Svenska Kraftnät uppger att vindkraften kan börja byggas i större skala först från 2028. Det kommer alltså inte att produceras tillräckligt mycket el i de södra delarna av landet på länge.

På punkt efter punkt visar Kalibers granskning hur energiministern säger en sak, och experterna en annan.

Att Farmanbars påståenden återkommande skiljer sig markant från de sakkunnigas är oroväckande. Sverige behöver en ny energipolitik där både kärnkraft och vindkraft används. För att det ska bli möjligt krävs en regering som är villig att förenkla för framtida investeringar i kärnkraft och korta tillståndsprocesserna för vindkraft.

Regeringens mål om ett 100 procent förnybart elsystem år 2040 måste också ersättas med ett mål om fossilfrihet. Med Farmanbar som energiminister lär det tyvärr dröja. Och elkonsumenterna kommer fortsätta att få alldeles för höga elräkningar i många år framöver, tack vare regeringens insatser hittills.

Annons
Annons
Annons
Annons