Johan Hammarqvist: En tuff start för Muharrem Demirok

När Centerpartiet väljer Muharrem Demirok till ny partiledare den 2 februari börjar han i uppförsbacke.
Johan HammarqvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 20 januari 2023
Johan Hammarqvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Muharrem Demirok har haft en allt annat än lätt start och riskerar att bli definerad av andra.
Muharrem Demirok har haft en allt annat än lätt start och riskerar att bli definerad av andra.Foto: Caisa Rasmussen

Den av Centerpartiets valberedning föreslagna partiledaren Muharrem Demirok har hamnat i allt hårdare blåsväder. De två misshandelsdomarna från gymnasie- och studenttiden kom i offentlighetens ljus först efter att han utsetts till partiledarkandidat. Demirok har sedan dess talat öppet om dessa domar som kom innan han blev medlem i Centerpartiet. Problematiskt i sammanhanget är att Demirok inte har tagit upp dessa domar i de kandidatförsäkringar han skrivit på inför ett flertal val. Han har därmed medvetet trotsat ett väl inarbetat regelverk.

Det går alltid att diskutera vilken typ av brott och och när de begåtts när det kommer till vad som kan diskvalificera en person för olika politiska uppdrag. I detta fall har Centerpartiets valberedning inte ansett att dessa två domar eller det faktum att han undanhållit dem utgjort ett hinder för att föreslå Demirok. Spåret har varit att han sonat sina brott från yngre dagar och genomfört den samhällstjänst han dömts till.

Vad som är rätt och fel i det sammanhanget är upp till var och en att bedöma. Klart är att det alltid kommer att följa Demirok och kan nyttjas av politiska motståndare. Klart är också att detta till viss del undergräver syftet med en kandidatförsäkran.

Mer besvärande för stunden och på sikt riskerar Demiroks kopplingar till Turkiet att bli. Han kan aldrig, och ska inte heller behöva, be om ursäkt för sitt turkiska ursprung. Hans pappa är från Turkiet och hans mamma från Sverige, det är fakta. Sverige av i dag består av människor med många olika bakgrunder och erfarenheter och självfallet ska alla baserat på sina kunskaper och engagemang kunna ta på sig olika roller i samhället. Så långt kan det avfärdas med att media med kopplingar till exempelvis Sverigedemokraterna gör allt för att misstänkliggöra politiker i ”fel” partier på grund av deras bakgrund och dubbla medborgarskap.

”Med den start som Demirok haft har utrymmet att definiera sig själv begränsats markant.”

Svårare blir det när olika uttalanden kring utvecklingen och det politiska styret i Turkiet skärskådas. Då är det något annat än sedvanligt misstänkliggörande på grund av bakgrund. Istället handlar det då om inställning och politisk kompass. Alla uttalanden kan vändas och vridas på och ibland missförstås med flit. Och för all del behöver uttalanden inte varit rätt ens när de uttalades, vilket då än mer ger upphov till följdfrågor. Muharrem Demirok har ett arbete att göra för att förtydliga sig kring detta.

Alldeles oavsett vad som är rätt och fel i uttalanden står det utom allt tvivel att Demirok på grund av tidigare uttalanden om det politiska läget i Turkiet kommer ha en kvarnsten hängandes runt halsen som kommer att minska hans möjligheter att tala om de politiska frågor han vill prata om här och nu.

Som lök på laxen är Demirok föga förvånande okänd för inte bara befolkningen i allmänhet utan också hos centerväljarna enligt en färsk undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Det behöver inte vara en nackdel att komma in i en roll som partiledare och vara okänd. Då har partiledaren möjlighet att bygga sin egen bild utan förutfattade meningar som kan finnas om mer kända företrädare. Med den start som Demirok haft har emellertid utrymmet att definiera sig själv begränsats markant. Allra helst som de politiska förslagen i stor utsträckning lyst med sin frånvaro. Det är ingen underdrift att konstatera att Muharrem Demirok har fått en mycket tuff start på sin partiledarbana.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.