Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Europa lider fortfarande av fantomsmärtan efter Förintelsen

Mordet på miljontals judar och angreppen på judisk kultur har lämnat ett stort tomrum. Vi får inte glömma dem.
Mimmie Björnsdotter GrönkvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 27 januari 2023
Mimmie Björnsdotter Grönkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Påminnelser om sann ondska.
Påminnelser om sann ondska.Foto: Anders Wiklund/TT

Den 27 januari 1945 befriades de kvarvarande fångarna i förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Därför är det i dag, 78 år senare, Förintelsens minnesdag. En dag för att minnas och uppmärksamma alla de som skändades och berövades livet i nazisternas folkmord, och för att uppmärksamma och minnas alla de som överlevde och deras berättelser.

”En av fyra elever i nionde klass klarar inte av att förklara Förintelsen på nationella provet i historia.”

Vittnesmålen är det viktigaste vi har för att hålla minnet levande. Samtidigt blir de överlevande allt äldre – och allt färre. Snart finns det inga kvar, och upplevelsen av att träffa en överlevare som berättar som förenat skolklasser i decennier kommer tillhöra det förflutna. Något som Hedi Frieds bortgång i fjol blev en skarp påminnelse om. Framtida generationer kommer lära sig om Förintelsen som historia, inte få möta den som levande historia. Det kommer ställa högre krav på undervisningen, och andra insatser för att hålla minnet vid liv.

En aktuell studie från Malmö universitet visar att en av fyra elever i nionde klass inte klarar av att förklara Förintelsen på nationella provet i historia. Att händelsen är del av det obligatoriska materialet i historieundervisningen är viktigt för att ondskan inte ska falla i glömska, och borde tillsammans med all media och populärkultur som skildrar folkmordet ge elever som ska lämna högstadiet en stabil grund att stå på. Så är det uppenbarligen inte alltid. När det kommer till att förklara händelseförloppet och bakomliggande orsaker som bidrog till att det kunde ske, går många elever bet.

I det tal om Förintelseöverlevandes berättelser som statsminister Ulf Kristersson (M) höll på Historiska museet i Stockholm den 8 januari, framhöll han hur engagemanget för ihågkomsten enar över partigränser. Det är viktigt att det får vara så, att engagemanget mot antisemitismen och hatet inte har någon partifärg.

Välkommet var hur statsministern framhöll vikten av Forum för levande historias arbete, och att han meddelade att regeringen fortsätter satsningar på olika kunskapshöjande insatser och på hågkomstresor. Särskilt det tydliga beskedet om resorna är viktigt, eftersom regeringen tidigare kritiserats för att de medlen inte syntes i budgeten.

Statsministern kunde också avsluta hoppfullt. Enligt en studie från 1997 visste 12 procent av svenska tonåringar inte ens att Förintelsen ägt rum, nu är den siffran nere på 1 procent. Att arbeta aktivt för att hålla minnet levande gör skillnad, och det kommer vara ännu viktigare att vi fortsätter minnas tillsammans i framtiden – även när överlevarna inte längre är med oss.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.