Annons

Anders Gustafsson: Extremism är extremism även om färgen är grön

Organisationer som saboterar fullmäktigemöten, attackerar museer, blockerar allmänna vägar och ger sig på småföretagare ska hållas kort av våra folkvalda - inte hyllas.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 4 juli 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) under politikerveckan i Almedalen.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) under politikerveckan i Almedalen.Foto: Anders Wiklund/TT

En person som ger sig någon annans egendom är en brottsling.

Religiösa grupper som attackerar kulturskatter är fanatiker.

Annons

Politiska rörelser som saboterar demokratiska sammanträden är antidemokrater.

Men grupperingar som gör allt detta i klimatets namn är, lustigt nog, kort och gott aktivister.

Eller när läste du senast om att klimatfanatiker limmade fast sig i en tavla? När hörde du senast om att klimatbrottslingar blockerade en allmän väg mitt i rusningstrafiken? Eller att klimatextremister, nu igen, saboterade ett fullmäktige- eller riksdagssammanträde?

Orden vi använder för att benämna olika grupper och fenomen är inte neutrala utan hjälper hjärnan att placera dem i ett visst fack. En aktivist gör något positivt, en extremist något negativt, säger språket oss.

Extinction Rebellion och Återställ våtmarker är två grupperingar som tar lagen i egna händer för att uppnå politiska mål. Det kan handla om de uppmärksammade vägblockaderna, som i ett fall ledde till att en ambulans med blåljusen på fastnade på vägen till sjukhuset.

”Finns det extremism som är så fin att den inte ens kallas för extremism? Tydligen”
Anders Gustafsson

Eller de många fallen, både här hemma och utomlands, där konstverk attackerats för att väcka medial uppståndelse. Nu senast en Monet-tavla på Nationalmuseum i Stockholm (SVT den 14 juni). Notan får, som vanligt, skattebetalarna plocka upp.

Än allvarligare är att båda grupperna saboterat en lång rad demokratiska sammanträden. Under våren har exempelvis personer från Återställ våtmarker vid åtta olika tillfällen stört riksdagens arbete (SVT den 6 juni). Senast i maj tvingades vakter brotta ner personer från Extinction Rebellion när Göteborgs fullmäktige sammanträdde (GP den 25 maj). Detsamma har även hänt i Malmö (SVT den 20 december 2020) och Umeå. I sistnämnda kommun kände sig lokalpolitiker otrygga efter flera incidenter då ledamöterna sitter med ryggarna mot åhörarläktaren, enligt lokaltidningen Folkbladet (den 16 december 2019).

Men i medierapporteringen och i det politiska samtalet fortsätter grupperna att benämnas aktivister. Och inte blir det hela bättre av att Märta Stenevi (MP) i samband med sitt Almedalstal i positiva ordalag hyllade gruppen Rebellmammorna, som är en underavdelning av Extinction Rebellion. Hennes partiledarkollega Per Bolund har tillsammans med Grön Ungdom tidigare gått sida vid sida med Extinction Rebellion i en demonstration i Göteborg (GP den 17 juni 2022).

När SVT uppmärksammade att rättegången mot en demokratisabotör från Återställ våtmarkerna skulle inledas fick ”aktivisterna” tillfälle att ligga på terapisoffan på bästa sändningstid i Rapport och gråta ut om hur viktiga deras sabotage mot riksdagen var (SVT den 6 juni).

Finns det extremism som är så fin att den inte ens kallas för extremism? Tydligen. Finns det brottslighet som accepteras av våra demokratiskt folkvalda, de som stiftat lagarna? Uppenbarligen.

Men rätt är det inte.

Annons
Annons
Annons
Annons